Vyradené Písmenká Bio 250g Rapunzel
1,37 € s DPH
Celozrnné cestoviny v tvare písmenok sú vyrobené zo správne pomletej tvrdej pšenice.
Vyrobené tradičným spôsobom, pomalým sušením pri nízkych teplotách do 55°C a preto majú cestoviny prirodzenú charakteristickú chuť a pri varení do al dente aj ideálnu štruktúru.
Majú skvelú, nie príliš „celozrnnú“ chuť a nerozvaria sa. Sú obľúbeným tvarom cestovín do polievky a to najmä pri malých deťoch.
Krajina pôvodu: Taliansko.
Príprava: Varíme 5 minút v slanej vode alebo polievke (30g písmeniek na 1 porciu).
Uschovajte na tmavom a suchom mieste.
Zloženie
Celozrnná krupica z tvrdej pšenice durum v bio kvalite z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.
Nutričné hodnoty na 100 g
Energia 1 527 kJ/361 kcal
Bielkoviny 12 g
Sacharidy 69 g z toho cukry 3,8
Tuky 2,3 g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,5 g
Vláknina 8,5 g
Soľ 0,08 g
Mohlo by sa zdať, že ide o Taliansky výmysel, no nie je tomu celkom tak. Prvé zmienky o cestovinách pochádzajú zo starovekého Grécka, kde koláčové cesto usušili na slnku, natrhali na kúsky a uvarili vo vode. Rimania však tento nápad zdokonalili, a to tým, že cesto nakrájali na rovnaké pásiky a dali mu názov laganon.
Dnes už poznáme nespočetne veľa druhov cestovín, či už hovoríme o tvare, zložení, alebo spôsobe prípravy. U nás v Biolande nájdete široký výber, či už ste celiatik, športovec, alebo vegán. Celozrnné Špaldové, semolinové, pohánkové, ryžové, kukuričné, ktoré sú bohaté na hodnotné sacharidy, z rôznych druhov strukovín, či semien, ktoré zasa obsahujú značný podiel bielkovín. Neviete čo na ne? U nás nájdete rôzne pestá, omáčky, zeleninu...Pri cestovinách sa fantázii medze nekladú!
Prečo sú lepšie celozrnné cestoviny?
Klasické cestoviny obsahujú minimum živín a navyše po nich rýchlo vyhladneme. Celozrnné cestoviny sú vyrobené z celých zŕn, čiže zo všetkých jeho častí. Preto je v nich mnoho prospešných látok. Cestoviny z celých zŕn obsahujú veľa vlákniny, ktorá pomáha udržať pocit sýtosti a zároveň prospieva tráviacemu traktu. Je prevenciou zápchy, ktorá v súčasnosti trápi veľkú časť populácie. Konzumácia celozrnných cestovín znižuje riziko cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení i rakoviny.
Bezlepkové cestoviny
Ako? Veľmi jednoducho! Na výrobu takýchto cestovín bývajú použité napríklad rôzne semená - sezamové, ľanové, tekvicové, makové. Taktiež strukoviny ako fazuľa, sója, cícer, mungo fazuľa, či žltá šošovica. Ďalšou možnosťou sú cestoviny z rôznych obilnín, či už z ryže, pohánky alebo kukurice. Tieto cestoviny sú vhodné najmä pre celiatikov, pretože neobsahujú lepok, pre športovcov vďaka vyššiemu obsahu bielkovín, a väčšina z nich aj pre vegánov, takže si vyberie naozaj každý!