Úvod > Hlavné jedlá > Bezlepkové (vegan) šúľance
 

Bezlepkové (vegan) šúľance

Bezlepkové (vegan) šúľance s orechovou posýpkou, preliate javorovým sirupom, s dávkou mandľového masla, kúskami horkej čokolády,  karamelovými kokosovými chipsami a ovocím pripravené v spolupráci s @gromovci_v_kuchyni

Tieto šúľance si jednoducho pripravíte iba z 3 ingrediencií:

  • zemiaky 1 kg
  • múka 400 g ( 200 g ryžová +150 g banánová + cca 50-100g ryžovej múky na posypanie a dopracovali- množstvo závisí od druhu múky aj zemiakov, skrátka musí vám vzniknúť cesto, s ktorým sa dá pracovať.  Môže aj trochu lepiť,  ale nemalo by bytani príliš tuhé)
  • soľ

Ak nepotrebujete robiť bezlepkovú verziu, tak kľudne použite múku pšeničnú či špaldovú.

Na posypanie a dozdobenie:

  • orechy/mak
  • kokosový cukor
  • javorový sirup
  • mandľové maslo
  • kokosového karamelovýmé chipsy
  • pecičky horkej čokolády
  • ovocie

POSTUP:

Zemiaky aj so šupkou uvaríme v osolenej vode. Po dovarení vodu zlejeme a necháme ich vychladnúť. Zemiaky ošúpeme  a najemno nastrúhame, alebo rozmixujeme aj s trochou soli.Pridáme múku (zmiešame si zvlášť v miske obe múky dokopy) a vypracujeme  cesto, s ktorým sa dá pracovať.  Môže jemne lepiť,  stačí ak si pri šúľaní vždy podsypeme dosku trochou múky. Na doske z cesta odtŕhame kúsky a  vytvarujeme šúľky hrubé asi ako palec. Tie potom nakrájame na kúsky a z kúskov v rukách urobíme šúľance. Vo väčšom hrnci dáme zovrieť vodu s trochou soli.  Do vriacej vody hádžeme pripravené šúľance a varíme, kým nevyplávajú ba povrch, cca 5 minút. Po vytiahnutí do misky ich jemne potrieme kokosovým olejom. Na panvici roztopíme rastlinné maslo a po častiach šúľance narýchlo opražíme. Podávame obsypané orechmi, makom, alebo bezlepkovou strúhankou zmiešanou s kokosovým cukrom.

Na tanieri polejeme javorovým sirupom,  dozdobíme lyžičkou roztopeného mandľového masla a posypeme kúskami čokolády a karamelovými kokosovými chipsami.  Môžme ešte dozdobiť čerstvým, mrazeným, alebo lyofilizovaným ovocím. 

Dobrú chuť! 

 

Ak sa vám tento recept páčil, prihláste sa na odoberanie nášho newslettera. O novinkách na našom blogu budete vedieť ako prví. Nezabudnite nás sledovať aj na FacebookuInstagrame alebo nás na sociálnych sieťach označte hashtagom #ŽIBIO.

 

 
 
 
Produkty použité v tomto recepte:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia