Pastiersky koláč (vegan) pripravený v spolupráci s @ivka_veggierecipes
Základná zemiaková vrstva:
- 1 kg - zemiaky biele, konzumné (bio, Slovensko)
- 50 - 70 ml (podľa potreby) - rastlinné mlieko (mandľové nesladené)
- 2 PL - vegánska alternatíva masla, bio - Naturli
- na dochutenie - muškátový oriešok bio (celý alebo prášok) - Sonnentor
- na dochutenie - morská alebo himalájska soľ, kampotské čierne korenie
Plnka:
- 1 väčšia cibuľka
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový alebo kokosový olej
- 2 menšie mrkvy
- 1-2 stonky stopkového zeleru (možné zameniť za inú zeleninu, prípadne úplne vynechať)
- 400 g - klasická alebo červená šošovica polená bio, Bionebio (ak použijete červenú šošovicu, plnka bude viac kašovitejšia ako pri klasickej)
- 2 PL - drvené paradajky - Passata bio, Rapunzel
- 2 PL - sójová omáčka Tamari, Sunfood
- 1 PL - balzamikový ocot, Rapunzel
- 50 ml - zeleninový vývar
- 50 ml - červené víno
- 100 g - kukurica (mrazená, v konzerve)
- 100 g - hrášok (mrazený, v konzerve)
- na dochutenie: tymián, rozmarín, 1 čl cukru alebo javorového sirupu, morská/himalájska soľ, kampotské čierne korenie
Najprv si pripravíme základnú zemiakovú vrstvu. Zemiaky ošúpeme, nakrajáme a dáme variť. Po uvarení scedíme a v hrnci popučíme. Pridáme mlieko, maslo, koreniny a vymiešame. Na panvici zatiaľ orestujeme na jemno nakrájanú cibuľku. Po cca 2 minútach pridáme roztlačený cesnak, mrkvu, zeler a dochutíme. Zmes restujeme cca 5 minút. Potom pridáme drvené paradajky, balzamikový ocot, sójovú omáčku a miešame. Do zmesi primiešame uvarenú šošovicu, hrášok, kukuricu a podlejeme červeným vínom a prípadne zeleninovým vývarom. Spolu dusíme cca 5 minút. Zapekaciu misu jemne potrieme kokosovým olejom a rúru vyhrejeme na 200 stupňov. Plnku vylejeme do zapekacej misy a rovnomerne rozprestrieme po celej dĺžke. Na vrch pridáme základnú zemiakovú vrstvu a taktiež rovnomerne rozprestrieme po celej dĺžke. Pečieme na 200 stupňoch cca 20 - 40 minút (rozptyl je väčší, nakoľko každá rúra pečie inak) zemiaková vrstva by mala byť sfarbená do zlatista. Nakoniec dozdobíme a podávame.
Ak sa vám tento recept páčil, prihláste sa na odoberanie nášho newslettera. O novinkách na našom blogu budete vedieť ako prví. Nezabudnite nás sledovať aj na Facebooku, Instagrame alebo nás na sociálnych sieťach označte hashtagom #ŽIBIO.
|