Shitake huby | Bioland.sk

 
 
 
Úvod > Shitake huby
 
Shitake huby

Shitake huby

Shitake huby sú jednou z najrozšírenejších húb na svete. Už po celé stáročia sa tešia svojej obľúbenosti, a to predovšetkým v ázijskej kuchyni. Konzumovať sa dajú varené, sušené či dokonca aj surové. Ide v podstate o akúsi všestrannú potravinu, ktorá môže byť bez problémov súčasťou mnohých receptov. Vedeli ste, že tieto huby nám ponúkajú množstvo vitamínov a minerálnych látok a s nimi súvisiace zdravotné benefity?

Čo vlastne shitake huby sú?

Ak by sme mali ísť po pôvode slova, môžeme ho preložiť z Japončiny. Slovíčko „shii“ označuje strom, na ktorom huby pôvodne rástli a „také“ znamená jednoducho huby. Tieto huby sú uctievané v mnohých kútoch sveta nielen vďaka ich pôvodu, ale predovšetkým pre zdraviu prospešné vlastnosti, ktoré majú. Vďaka tomu sú už po celé stáročia využívané v starovekej medicíne. Tieto huby nemajú žiadne korene, listy, kvety či semená. Vyznačujú sa bohatou chuťou a sú ľahko dostupné na trhu na celom svete. Ich chuť sa ešte oveľa viac znásobuje, keď sa vysušia a nanovo namočia vo vode. V Ázii sú shitake huby symbolom dlhovekosti a súčasťou čínskej medicíny sú už viac ako 6000 rokov. Ich chuť a pozitívne účinky na zdravie ich však preslávili a v súčasnosti sú už známe po celom svete.

Ako vplývajú shitake huby na naše zdravie?

Shitake huby sú plné vitamínov B skupiny, ktoré pomáhajú nášmu metabolizmu tým, že premieňajú potraviny na energiu. Vitamíny skupiny B tiež pomáhajú nášmu telu vytvárať červené krvinky a tým nás chrániť pred anémiou. Tento druh húb vám pomôže aj v prípade, ak sa snažíte o redukciu hmotnosti. Ak si naservírujete 4 kusy surových shitake húb, skonzumujete tak len 26 kalórií. Táto chutná potravina je zároveň zdrojom mnohých minerálov, ktoré naše telo potrebuje. Jedna porcia shitake húb obsahuje približne 10 percent z denného odporúčaného príjmu fosforu. Posledné štúdie ukázali, že tento druh húb má významný vplyv aj na kardiovaskulárny systém. Ich príjem nás môže ochrániť pred vznikom rôznych kardiovaskulárnych ochorení, akým je napríklad ateroskleróza. Zložky a látky, ktoré shitake huby v sebe obsahujú, pomáhajú chrániť naše krvné cievy.

Shitake huby obsahujú silné zlúčeniny, ktoré sa vyznačujú prirodzenou schopnosťou bojovať proti zápalom, zlým baktériám či škodlivým vírusom. Zároveň sú aj významným zdrojom mede. Vzhľadom na to, že naše telo nie je schopné si samo meď syntetizovať (vytvárať), shitake huby sú veľmi dobrým riešením, ktorá nám pravidelnou konzumáciou zabezpečí príjem toho dôležitého prvku. Nedostatok mede v tele môže okrem iných problémov viesť aj k rozvoju koronárnych srdcových chorôb. Jedna zo štúdií zameraných na skúmanie vplyvov tejto huby zistila, že shitake huby a ich spóry majú ochranné vlastnosti na pečeň, dokážu potláčať zápal a vyznačujú sa vlastnosťami na prevenciu rakoviny u pacientov s chronickou hepatitídou.

V mnohých prípadoch ľudia nezvažujú zaradenie tejto chutnej potraviny do ich jedálničkov či receptov jednotlivých jedál. No shitake huby sa nám ponúkajú ako širokospektrálna vitamínová a minerálová bomba s mnohorakým využitím. Či už ich zvolíte v sušenej, alebo surovej forme, je to len na vás. Tak či tak sebe a svojmu telu doprajete poriadnu dávku živín, a môžete tak prispieť k rozvoju rozličných ochorení. Môžete skúsiť shitake huby ako prísadu do omáčok, alebo si z nich urobiť chutnú polievku. 

Nezabudnime však že naše krásne Slovensko má obrovskú zásobu raste u nás viac ako 5000 druhov húb ako na to sa dozviete tu:

https://domalenka.sk/blog/kam-sa-vybrat-na-huby-sprievodca-hubarcenim-3-recepty

 
 

Shitake huby

Vašej požiadavke nevyhovuje žiaden produkt. Zmeňte prosím filter alebo vyberte inú kategóriu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia