Sušené ovocie. Aké sú jeho výhody a na čo si dať pozor?
Hrozienka, marhule, jablká či figy. Sušené ovocie je čoraz viac obľúbené, či už ako prísada do raňajkovej kaše, na desiatu, alebo ako surovina do koláčov. Môže slúžiť aj ako skvelá a predovšetkým zdravšia náhrada, keď máte chuť na sladké. No aj v tomto prípade je potrebné dávať pozor. Čo všetko by ste o sušenom ovocí mali vedieť?
Konzumácia sušeného ovocia sa spravidla spája s redukciou hmotnosti a prijímaním výživnejšej stravy. Takýto druh ovocia sa odporúča ako jedna zo zdravých volieb pre vyplnenie denného príjmu ovocia. So sušeným ovocím si zabezpečíte viac vlákniny a minerálnych látok a približne rovnaké množstvo vitamínu B, ako pri konzumácii čerstvého ovocia. No je potrebné si uvedomiť, že malá hrsť sušeného ovocia obsahuje podstatne viac kalórií, ako čerstvé ovocie.
Sušené ovocie a fakty
Počas sušenia sa z ovocia vyparuje voda, a tak dochádza k tomu, že zmenší svoju veľkosť. No čo sa týka živín, tie v ovocí stále zostávajú. No je tu rozdiel vo veľkosti, respektíve množstve. Polovica šálky sušeného ovocia sa rovná jednej celej šálke čerstvého ovocia. Plody sú pred samotným sušením častokrát ošetrované, aby si zachovali svoju prirodzenú farbu a aby nedochádzalo k rozmnožovaniu baktérií. Toto ošetrenie môže byť realizované dvojakým spôsobom. Buď s využitím citrónovej šťavy a vitamínu C, alebo sú to prípravky s obsahom síry či siričitanov.
Dajte pozor na cukor
Sušené plody obsahujú viac kalórií a sacharidov ako ich čerstvé verzie. Ak by sme to mali previesť do praxe, jedna polovica šálky sušených jabĺk, marhúľ a hrozienok má dvojnásobné množstvo kalórií a najmenej dvakrát také množstvo sacharidov v porovnaní s jednou šálkou čerstvého ovocia. Ak si strážite svoju váhu, alebo sa snažíte o redukciu hmotnosti, nie je to pre vás veľmi potešujúca správa. No na druhej strane, ak pravidelne športujete, môže byť pre vás sušené ovocie vhodný zdrojom energie pri vytrvalostných aktivitách.
Ako sme už spomínali, sušené ovocie obsahuje približne rovnaké množstvo vitamínov skupiny B, ako čerstvé ovocie. No na druhej strane, dochádza k strate vitamínu C a A. Sušené ovocie totiž uchováva len 20% z celkového množstva vitamínu C a polovicu z množstva vitamínu A. No čo sa týka minerálov, nemusíte sa obávať, tie sa v sušenom ovocí uchovávajú v pôvodnom množstve. V prevažnej miere sa v sušenom ovocí zachováva draslík, horčík, vápnik, železo, mangán, meď a fosfor. Samozrejme, záleží to daného druhu ovocia. Čo sa týka makroživín, tak sušené ovocie je bohaté len na sacharidy, z ktorých polovica sú jednoduché cukry. Tuk a bielkoviny sa v ňom nachádzajú len minimálne.
Vyberajte sušené ovocie správne
V sušenom ovocí sa mnohokrát nachádzajú prísady, ktoré by mali zabezpečiť predĺženie trvanlivosti či zamedziť vzniku plesní. Okrem toho sa používajú prísady aj na zvýraznenie chuti či uchovanie peknej a lákavej farby. Veľakrát však tieto prísady nie sú prírodné látky, ale ide o chemikálie, ktoré pre naše zdravie vôbec nie sú prospešné. Z tohto dôvodu je potrebné, aby ste si všímali etikety výrobkov, na ktorých nájdete ich zloženie a použité prísady. Pozor si treba dať predovšetkým na spomínaný na oxid siričitý, ktorý na obale nájdete pod skratkou E220. Veľmi často sa pri sušení využíva, a to predovšetkým z dôvodu, že predlžuje trvanlivosť a zlepšuje vzhľad sušeného ovocia. No má viac negatívnych aspektov, ako pozitívnych. Jeho vplyvom dochádza k ničeniu vitamínov a po konzumácii môže vyvolávať bolesti hlavy či nevoľnosť, dokonca u astmatikov môže spôsobiť záchvat. Preto, ak už ste si zakúpili sušené ovocie s obsahom oxidu siričitého, mali by ste ho pred konzumáciou opláchnuť v teplej vode. Najideálnejším riešením však bude, ak si radšej vyberiete bioprodukty, pri ktorých máte záruku, že neobsahujú žiadne chemikálie.