Arónia, znamá aj ako chokeberry, je plod pôvodom zo Severnej Ameriky, ktorý dorastá do výšky 1-3 metre. Má tmavé listy, ktoré sú obvykle lesklé a podlhovasté. Kvitne na jar bielymi kvetmi v hroznovitých strapcoch. Najzaujímavejšie na arónii sú jej plody. |
Aj tento rok máme pre Vás veľkú vianočnú súťaž! Čaká Vás až viac ako 1.137 darčekov v celkovej hodnote 3.360 EUR! |
Poznáte ghí maslo? Viete, čo je prepustené maslo a na čo sa používa? Prečítajte si, aké fantastické vlastnosti má tento druh vylepšeného masla. |
Čo je granola? V čom sa odlišuje od müsli?
A je granola zdravá? Aké sú najväčšie prínosy konzumácie granoly? |
Xylitol je sladidlo, ktoré sa používa ako náhrada cukru pre jeho sladkosť a nízky glykemický index, takže nezvyšuje hladinu cukru v krvi rovnako ako klasický cukor. Často sa stretneme aj s označením xylit. Je to prirodzený cukornatý alkohol, ktorý sa vyskytuje prirodzene v niektorých druhoch ovocia, ako sú napríklad jahody, maliny a hrušky, a tiež v zelenine, ako sú napríklad kukurica. Často sa vyrába aj z brezovej kôry. |
Roztomilé šťavnaté lístočky plné chuti a zdravia, chrumkavá lahoda a vlastne úplne prvá jarná zeleninka. To sú klíčky. |
Tešiť sa pevnému zdraviu a vitalite do vysokého veku môžeme aj vtedy, ak stavíme na jednoduchosť a striedmosť vo výbere jedál. Najviac sa k tomu priblížime, ak vsadíme na sezónne a lokálne potraviny. V oblasti, v ktorej človek žije, rastie prevažne také ovocie a zelenina, ktoré v danom ročnom období potrebuje. To znamená, že výber potravín by sme z väčšej časti mohli podriadiť ročnému obdobiu. |
Najštedrejšie a najkrajšie sviatky v roku. Vianoce. Pripomeňme si, že týmto sviatkom predchádza adventné obdobie, ktoré je obdobím príprav na oslavu narodenia Ježiša Krista. V tomto čase by sme sa mali stíšiť a ubrať nielen na zábave, ale aj na jedle. |
Aj tento rok máme pre Vás veľkú vianočnú súťaž. Čaká Vás až viac ako 2.000 darčekov v celkovej hodnote 6.500 EUR! |
Slovo microgreens - mikrobylinky označuje rastliny v rannej fáze vývoja (väčšinou 5-7 dní), kedy majú vyvinuté len klíčne lístky a sú plné vitamínov, minerálov a chuti. |
Počuli ste už slovo heumilch (čítaj „hojmilch“)? Alebo jeho slovenský ekvivalent „senné mlieko“? Prečítajte si, aký je rozdiel medzi bežným mliekom a senným mliekom. Dozviete sa aj o tom, ako je produkcia senného mlieka prospešná nielen pre nás, ale aj pre prírodu samotnú. |
Milí zákazníci Biolandu, spúšťame zbierku potravín pre ľudí v núdzi na ukrajinských hraniciach. Pomôžme spolu ľuďom, ktorí to teraz najviac potrebujú. |
Nejem sacharidy! A už vôbec nie na večeru, pretože sa z nich priberá. Je vám to známe? Poviem vám veľmi dobrú správu a to, že to nie je vôbec pravda. |
Kanabidiol – CBD – je jedna z desiatok účinných látok nachádzajúcich sa v konope siatej (Cannabis sativa). Narozdiel od tetrahydrokanabidolu – THC – nemá preukázateľne psychoaktívne účinky. Konečne si aj na Slovensku môžeme bez obáv dopriať CBD oleje. |
Chudnete alebo sa na to len pripravujete? Potom sú tieto riadky od našej ambasádorky Zdenky určené práve vám. Na začiatku je toľko snahy, váženia, ale aj domáceho varenia. Napriek tomu sa časom ocitnete v začarovanom kruhu, v ktorom aj schudnete, no potom priberiete. Počiatočná energia sa míňa a zrazu sa cítite unavení, bez energie a s kilami navyše. |
Jar je konečne tu. Príroda sa začína prebúdzať, kvitnú prvé kvety, kríky, stromy začínajú mať malé výhonky a všade okolo nás je zelená farba. Jar symbolizuje začiatok – zrod niečoho nového. |
Pšeno je olúpané proso. Má vynikajúce výživové vlastnosti, je bezlepkové a ľahko stráviteľné. Obsahuje minerálne látky ako draslík, horčík, fosfor, meď, železo a zinok. |
Fotograf, kuchár a foodstylista Miro Kubečka špeciálne pre Bioland pripravil hneď niekoľko receptov zo slzovky, ktorá je málo známa medzi ľuďmi a málokto vie, ako ju používať. Táto skvelá rastlina má špeciálne v tomto období význam pre naše zdravie. |
Na čo potrebujeme vitamíny a minerály? Odkiaľ ich zobrať? Aké formy poznáme a ktoré sú najlepšie? Prečítajte si odpovede v našom článku. |
Nový rok, nový a lepší život. V úvode roka si mnohí z nás napíšu na papier alebo do telefónu zoznam predsavzatí, ktoré kvôli povinnostiam každodenného života prestanú dodržiavať už na konci januára.
Práve preto vám prinášame tri činnosti, ktoré by sa vo vašom živote mali stať akýmsi bežným zvykom a dodržiavať sa dajú aj bez toho, aby ste na ne museli špeciálne myslieť alebo sa na ne pripravovať.
|
Viete, čo robiť, aby ste sa v tomto období cítili dobre? Spolu s našou ambasádorkou Zdenkou Havettovou, ktorá stojí za projektom Ide o tvoje zdravie, sme si pre vás pripravili 10 tipov ako byť v zime fit. |
- Čo jedávali naši predkovia?
- O tradičných plodinách v strave našich predkov sme sa rozprávali s odborníčkou na výživu Zdenkou Havettovou
|
- Vychutnajte si jeseň na tanieri, ktorý je nabitý vitamínmi a dodá vám potrebnú energiu
- Máme pre vás aj dva skvelé recepty, ktoré sú jednoduché na prípravu a zvládnu ich aj začiatočníci v kuchyni
|
- Sychravá jeseň je dobrým dôvodom na doplnenie vašej prírodnej lekárničky
- My vám dnes povieme niečo viac o najobľúbenejších bylinných prípravkoch, ktoré v krabičke „prvej pomoci” oceníte
|
- Povieme vám o najväčšom poklade jesene, z ktorého si teplý nápoj pripravíte rýchlo a jednoducho
- Na otázku, prečo piť čaje, vám odpovie aj naša ambasádorka Hnutia za zdravé stravovanie Zdenka Havettová
|
- História tejto značky sa začala písať v období, kedy mnohí netušili, čo skratka eko znamená
- Dnes pôsobia na 20-tich trhoch a ich produkty nájdete dokonca aj v Mongolsku
- Bioland vám prináša ďalší príbeh značky, ktorej záleží na ľuďoch a planéte
|
- Radi by ste si dali kváskový chlieb, ale v blízkosti vášho domova ho predajne nemajú v ponuke?
- Upečte si svoj vlastný, nie je to vôbec žiadna veda
- A nezabúdajte na to, že zdravo jesť znamená zdravo žiť
|
- Pohár vody na ráno, športové aktivity či káva
- Ako začínajú svoj deň úspešní Slováci, ktorí majú veľakrát plné diáre?
- Svoje zlepšováky nám prezradila Andrea Zahurancová, Šimon Šicko a Michal Sabo
|
- Viete, že jesť sezónne, je to najlepšie, čo môžete urobiť pre svoje trávenie?
- Máme pre vás tipy od odborníčky, ako by mal vyzerať váš tanier na jeseň
|
- Neviete, čo vášmu školákovi pripraviť na desiatu? Poradíme vám
|
- Oslávte koniec leta grilovačkou, na ktorú budete spomínať
|
- V duchu ekologického hospodárstva vznikajú na Ekofarme Važec potraviny z prírody
|
Deti v škole už netrpezlivo počítajú posledné dni do prázdnin a vy sa tiež isto neviete dočkať vytúženej dovolenky. Či už sa chystáte v lete k moru alebo vás čakajú výlety po Slovensku a okolí, balenie sa na cestu môže byť neraz stresujúca záležitosť. Práve preto sme sa rozhodli pre vás spísať krátky zoznam vecí, ktoré by sa vám mohli na vašich ďalších dobrodružstvách hodiť. |
O svoje zdravie by sme mali dbať neustále. Niektoré látky je dokonca nevyhnutné dopĺňať s pribúdajúcim vekom. Jednou z nich je kolagén, ktorý sa od 25. roku v pokožke každoročne znižuje a po 40. roku sa netvorí vôbec. Existuje však jednoduchý spôsob, akým ho viete doplniť. |
Vegetariánstvo a vegánstvo prinášajú do našich životov každú chvíľu niečo nové. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa ľudia čoraz častejšie rozhodujú pre tento spôsob stravovania. Nakoľko podstupujú dobrovoľné výnimky oproti ostatným, vegáni a vegetariáni neraz prichádzajú s nápaditými náhradami tej či onej potraviny.
|
Na riešenie ťažkostí alebo ich samotnému predchádzaniu nie je vždy nutné siahať hneď po liekoch. Ľudia čoraz častejšie začali hľadať odpovede na svoje problémy práve v alternatívnej medicíne. Je menej invazívna a často pracuje s faktormi, ktoré bežná medicína vôbec neberie do úvahy. Jednou z týchto metód sú aj Ajurvédske sypané čaje. Sú pripravené z rastlín a minerálov špeciálne podľa potrieb každého človeka.
|
Prečo je chlieb a pečivo vyrobené z celozrnnej múky lepšie ako z bielej múky. Vedeli ste že výživná hodnota celozrnného chleba je dvojnásobná, trojnásobná, v niektorých prípadoch dokonca štvornásobná v porovnaní s bielym chlebom? |
Viete, odkiaľ pochádza trstinový cukor? Aký je rozdiel medzi bežným repným cukrom a trstinovým cukrom? A ako prebieha proces výroby trstinového cukru? |
Tak túto otázku si kladieme asi všetci. Sychravé počasie plné zmien teplôt, dažďa. Niektorým z nás stačí, aby ho "ofúklo" a oheň je na streche. Nádcha, kašeľ, bolesť v hrdle v horšom prípade zimnica, zvýšená teplota či dokonca horúčka. |
|