Alpské mlieko bez laktózy polotučné 1,5% UHT bio 1l Berchtesgadener Land
2,49 € s DPH
Toto čerstvé polotučné bio mlieko bolo zbavené laktózy (mliečneho cukru) prírodnou cestou pomocou enzýmov.
Je vhodné pre ľudí, ktorí trpia laktózovou intoleranciou (neznášanlivosťou laktózy).
Mlieko pochádza z regiónu Álp od voľne sa pasúcich kráv. Tieto kravy si vyberajú horské bylinky, ktoré im najviac chutia, a to sa prejaví nielen v nutričných hodnotách mlieka, ale aj v jeho vôni a chuti.
Mlieko má smotanovejšiu farbu v porovnaní s bežným mliekom, lahodnú chuť a príjemnú vôňu. Mlieko je homogenizované a šetrne pasterizované vodnou parou.
Výhody bio mlieka
Kravy nesmú konzumovať geneticky manipulované plodiny a živočíšne krmivá (takzvané mäsokostné múčky). U žiadnej kravy z ekologického chovu nikdy nebola dokázaná choroba šialených kráv. Zakázané je používanie hormónov a preventívne podávanie antibiotík. Ak je nutné zviera liečiť antibiotikami, potom doba, po ktorú sa jej mlieko nespracováva na predaj, je predĺžená minimálne dvakrát oproti bežným chovom. Bio mlieko má prirodzene vyšší obsah určitých živín ako mlieko z bežných chovov. Oveľa vyššia je hladina omega 3 mastných kyselín (až o 71%), ktoré sú potrebné pre zdravé srdce a kĺby a pevné kosti a zuby. Väčšina ľudí trpí nedostatkom omega 3 mastných kyselín. Výskumy opakovane preukázali, že bio mlieko má vyššie hodnoty vitamínu E, vitamínu A a antioxidantov. Kravy, ktoré konzumujú veľa čerstvej trávy a ďateliny, dávajú mlieko s obsahom vitamínu E priemerne o 50% vyšším a betakaroténu o 75% vyšším než je obsah týchto látok v bežnom mlieku (z beta karoténu vyrába naše telo vitamín A). Obsah antioxidantov luteínu a zeaxantínu je dva až trikrát vyšší.
Čo je intolerancia laktózy
Laktóza je hlavným cukrom prítomným v mlieku, a je preto tiež nazývaná mliečny cukor. Naše telo nevie laktózu vstrebať, ale vie ju pomocou enzýmu laktázy rozložiť na jednoduchšie zložky, ktoré spracuje. Ak máme nedostatok tohto enzýmu, potom trpíme laktózovou intoleranciou. Medzi príznaky tejto poruchy patria hnačky, nafukovanie, škŕkanie v bruchu, brušné kŕče a bolesti brucha po požití mlieka. Udáva sa, že takto postihnutý je cca každý šiesty človek. Výskyt laktózovej intolerancie je úmerný veku, u malých detí je zriedkavá, u starších ľudí ňou trpí väčšina populácie. Niektorí ľudia majú geneticky podmienený nedostatok enzýmu laktázy. Prechodnú (dočasnú) laktózovu intoleranciu môžu spôsobiť infekčné hnačky a liečba antibiotikami. Po zahojení črevnej sliznice sa opäť začne laktáza tvoriť. Laktózovu intoleranciu môžu tiež spôsobovať chronické ochorenie čriev ako celiakia a Crohnova choroba. Jedinou liečbou tejto poruchy je obmedzenie laktózy v strave.
Zloženie:
Mlieko, laktóza <0,1g/100g
Skadovanie:
Skladujte v chlade a po otvorení spotrebujte do 3-4 dní.
Nutričné hodnoty na 100 g:
Energia: 201kJ/48kcal
Tuky: 1,6g
– z toho nasýtené mastné kyseliny: 1g
Sacharidy: 5,1 g
– z toho cukry: 5,1g, z toho laktóza <0,1 g
Bielkoviny: 3,4 g
Soľ: 0,11g
Calcium: 124 mg
Krajina pôvodu:
Nemecko