Čo je trstinový cukor a ako sa vyrába

 
 
 
Úvod > Blog > Zdravé potraviny z prírody > Čo je trstinový cukor a ako sa vyrába
 

Čo je trstinový cukor a ako sa vyrába

Čo je trstinový cukor a ako sa vyrába

Viete, odkiaľ pochádza trstinový cukor? Aký je rozdiel medzi bežným repným cukrom a trstinovým cukrom? A ako prebieha proces výroby trstinového cukru? 

Ešte začiatkom dvadsiateho storočia platilo, že čím belší cukor, tým kvalitnejší. Známkou luxusu bolo dokonalé prečistenie a získanie prakticky čistej sacharózy.

Trend prečisťovania potravín zbavovania ich všetkých prebytočných látok pokračoval s prestávkami počas vojny, až do sedemdesiatych rokov. Len ojedinelé hlasy lekárov, dietológov a liečiteľov upozorňovali na nesmierne cenné neturičné látky, o ktoré čistením potravín prichádzame – vláknina, minerály, vitamíny a enzýmy.

Sedemdesiate roky znamenali – najprv v USA a neskôr v Európe – začiatok návratu k prírodnej strave. Tento trend do dnešnej doby neochabla, naopak, počet obchodov so zdravou výživou rastie a zdravým potravinám je vyhradená čím ďalej tým väčší priestor aj v bežných obchodoch.

 

Čo je prírodný trstinový cukor?

Tajomstvo prírodného trstinového cukru spočíva vo vyššom obsahu zvyškovej melasy. Tá obsahuje cenné minerály, ktoré sa inak pri výrobe cukru strácajú. Podľa obsahu melasy rozlišujeme rôzne druhy prírodného trstinového cukru – od svetlého takmer bieleho cukru po takmer čierny melasový cukor. 

Na Slovensku sa pestuje cukrová repa a prakticky všetok bežne predávaný cukor je repného pôvodu. V našich obchodoch Bioland si môžete kúpiť aj prírodný repný cukor. Ten však neobsahuje žiadnu trstinovú melasu a má inú chuť aj vôňu než prírodný trstinový cukor.

 

 

Trstinové plantáže na Maruíciu

Trstina a Maurícius

Ostrov Maurícius má ideálne podmienky pre pestovanie cukrovej trstiny. Sopečný pôvod ostrova mu zabezpečuje úrodnú pôdu bohatú na minerálne látky. Klimatické podmienky sú ako stvorené pre cukrovú trstinu. Obdobie od januára do marca je veľmi teplé a vlhké. V tomto čase mladé rastlinky rýchle rastú a koncom marca dorastajú do výšky 5 metrov. V máji a júni premieňajú slnečné lúče škrob v rastlinách na cukor.

Šťastný nápad pestovať cukrovú trstinu na Mauríciu dostal holandský guvernér Adrian Van der Stelv roku 1639. Od tej doby sa trstina pestuje na ostrove nepretržite už takmer 350 rokov. V súčasnosti sa tento malý ostrov v Indickom oceáne radí medzi desať najväčších vývozcov cukru na svete. Medzi tradičných odberateľov patria krajiny Európy a Severnej Ameriky, ale s cukrom z Maurícia sa môžete stretnúť po celom svete.

 

Výroba trstinového cukru

Zber trstiny a výroba cukru na Mauríciu prebieha spôsobom, ktorý je ohľaduplný k životnému prostrediu. Cukrová trstina je vysoká rastlina podobná bambusu. Dozretá trstina sa pokosí a ihneď prepraví do spracovateľskej fabriky.

Tam sa pomelie a získa sa sladká trstinová šťava. Zo vzniknutej suchej drti, tzv. bagasse, sa vyrába ekologické palivo, ktoré sa používa ako zdroj energie pri výrobe cukru. Potom, čo sa z trstinovej šťavy odstránia mechanické nečistoty usadením a filtrovaním, šťava sa zahustí šetrným odparením. Zo vzniknutého hustého sirupu sa trojnásobnou kryštalizáciou získava cukor. Pri prvej kryštalizácii sa oddeľuje svetlý cukor, pri druhej tmavší cukor a pri tretej najtmavší cukor, ktorý je najbohatší na melasu.

Prírodné cukry sa vyrábajú pre priamu spotrebu a preto im musí byť pri výrobe venovaná veľká pozornosť. Akúkoľvek odchýlku od kvality by zákazník ihneď spoznal. Celý výrobný postup je detailne rozpracovaný v podnikových príručkách, ktoré obsahujú presné požiadavky na dodržovanie a kontrolu hygieny výroby a kvality výrobku. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia