Úvod > Blog > Život bez lepku > Zdravé vianočné pečenie. Ako na to?
 

Zdravé vianočné pečenie. Ako na to?

4.12.2016
Zdravé vianočné pečenie. Ako na to?

K sviatkom pokoja a radosti neodmysliteľne patrí dobré jedlo a chutné koláčiky. Málokto im dokáže odolať, a tak si cez sviatky poriadne doprajeme. Medovníky, medvedie labky, šuhajdy či iné sladké dobroty sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. Pri tradičnom pečení sa však využívajú suroviny, ktoré vôbec neprospievajú nášmu zdraviu. Nemusíte sa však vianočného pečenia vzdať s obavami, že si tým len škodíte. Stačí pozmeniť niekoľko základných surovín za ich zdravšie alternatívy. Koláčiky ostanú rovnako chutné a budú dokonca aj zdraviu prospešné. 

 

Pripravili sme pre vás zoznam základných nezdravých surovín, ktoré sa pri pečení využívajú a dajú sa jednoducho nahradiť zdravšími alternatívami. S ich použitím tak vaše vianočné pečivo a koláčiky ulahodia nielen chuťovým pohárikom, ale aj vášmu zdraviu.

Múka

Múka je základom takmer všetkého vianočného pečiva a koláčov. Vo veľkej miere sa pri pečení používa práve biela múka. To však nie je dobrá voľba, pretože biela múka ako taká nemá žiadnu vyživovaciu hodnotu. Zaťažuje trávenie a v črevách pôsobí len ako lepiaca sa hmota. Nedodáva telu žiadne vitamíny, minerálne látky či vlákninu. Ideálne je, ak bielu múku vymeníte za celozrnnú. Celozrnná múka obsahuje nešúpané zrná, ktoré majú veľké množstvo vitamínov a vlákniny. Tá uľahčuje jej trávenie. Oproti klasickej bielej múke je celozrnná múka obohatená o 60% vápnika a 86% horčíka. Veľký výber celozrnných múk vám poskytuje širokú škálu možností, ako pri pečení nahradiť bielu múku. Podobne, ako aj biele múky, tak aj celozrnné sa rozdeľujú na hladké, polohrubé a hrubé. Delia sa aj podľa obilniny, z ktorej sa vyrábajú. Môžete tak na pečenie použiť špaldovú (Špaldová múka celozrnná), ražnú (Ražná múka celozrnná), pohánkovú (Pohánková múka celozrnná). Na vianočné pečenie sa vďaka svojej jemnej orieškovej chuti dokonale hodí Špaldová múka. Obsahuje vysoký podiel bielkovín, minerálnych látok a vitamínov skupiny B, A a E a má priaznivé zloženie mastných kyselín. Okrem klasických múk môžete použiť aj menej tradičné alternatívy, ktorými očaríte a zvýrazníte čaro Vianoc, ako napríklad múky z orechov, semienok či maku. Nutrične sú veľmi bohaté, neobsahujú lepok a tak sú vhodné pre celiatikov a pri bezlepkovej diéte. 

Tuky

Margaríny či rafinované oleje majú pri pečení rôzne využitie, či už do cesta, plnky alebo polevy. Ich problémom z hľadiska výživy je fakt, že pri výrobe sa používajú technologické postupy, kedy ako vedľajšie produkty vznikajú trans – izoméry mastných kyselín. Tieto látky výrazne zvyšujú riziko srdcovo – cievnych ochorení a zužujú cievy, čo môže viesť k vzniku krvných zrazenín. Vznikajú hydrogenáciou, teda procesom stužovania prirodzene tekutého skupenstva rastlinných olejov na tuhé. Stužené tuky sa však dajú jednoducho nahradiť prirodzenými, nestuženými tukmi, akými sú olivový, ľanový, slnečnicový alebo kokosový. Namiesto klasického margarínu do koláčových plniek skúste použiť Margarín Alsan S. Klasické maslo môžete nahradiť Margarínom Alsan Bio. Ak chcete koláče odľahčiť, môžete použiť Margarín Alsan Fit, ktorý obsahuje menej tuku. Chuť sa nezmení, jediný rozdiel spozná váš organizmus, ktorý bude omnoho spokojnejší.

Kypriaci prášok

Aj keď je kypriaci prášok súčasťou takmer každého vianočného pečenia, nie je však tou najzdravšou voľbou. Obsahuje fosfáty, ktoré sú v potravinách obsiahnuté len v obmedzenom množstve. Inak by mohlo dôjsť k škodlivým účinkom na naše zdravie. Čo sa týka prijateľného množstva týchto látok, je to vec veľmi subjektívna. Fosfáty môžu spôsobovať hyperaktivitu u detí či poruchy trávenia. Sú veľmi nebezpečné pre ľudí chorých alebo náchylných na rakovinu pľúc. Namiesto klasického kypriaceho prášku môžete pri pečení použiť Kypriaci prášok z vínneho kameňa,  ktorý splní účel bezchybne a zdravo. Navyše, neobsahuje žiadne fosfáty a je bezlepkový, preto je vhodný aj pre celiatikov. Prípadne, ako náhradu kypriaceho prášku môžete požiť Jedlú sódu.

Želatína

Na zahusťovanie tekutín sa najčastejšie používa želatína alebo tortové želé. Želatína je živočíšneho pôvodu a je používaná prevažne na zeleninové alebo mäsové rôsoly. Tortové želé sa skladá z cukru, zahusťovadiel rastlinného pôvodu a regulátora kyslosti. Používa sa prevažne na sladké torty a zákusky. Okrem obsahu bieleho cukru je zdravotne nezávadné, no rozhodne je jeho zdravšou alternatívou Agar prášok alebo Agar vločky. Ide o prírodnú želatínu, ktorá sa vyrába z morskej riasy Agar a neobsahuje žiadne chemické prísady ani farbivá.

Kakao

Pri pečení vianočných koláčikov je jednou zo základných ingrediencií aj kakao. Častokrát sa namiesto kvalitného kakaa používajú instantné kakaové nápoje z praženého kakaa, ktoré sú plné cukru. V tomto prípade sa nedá hovoriť o zdraviu prospešnej surovine. Môžete ich však nahradiť pravým nepraženým Kakaovým práškom, ktorý je nabitý antioxidantmi. Obsahuje vysoké množstvo horčíka, ktorý harmonicky pôsobí na mozog, srdce, cievy a krvný tlak. Podporuje zásadité prostredie v tele. Je nabitý prírodnými látkami, ako serotonín, tryptofán či dopamín, ktoré pomáhajú prekonávať stres a depresie. Pravé, nepražené kakao sa radí medzi zdravú superpotravinu, ktorá by zaručene nemala chýbať vo vašej domácnosti. Na polevy koláčov a tort môžete použiť Strúhanú horkú čokoládu, ktorá obsahuje len čistú čokoládu a je sladená prírodným trstinovým cukrom alebo niektorú s bio čokolád určených na varenie.

Sladidlá

Okrem bielej múky je pre náš organizmus veľkou hrozbou aj biely cukor. Má vysoký glykemický index a nulovú výživovú hodnotu. Spôsobuje výkyvy glykémie, odoberá telu energiu a ničí črevnú mikroflóru, čím vytvára optimálne prostredie pre zápaly. Jeho konzumáciou dochádza k oslabovaniu imunitného systému. Vyškrtnúť biely cukor z domácnosti nie je až také náročné, keďže existuje veľké množstvo zdravších sladidiel. Do vianočných dobrôt tak môžete ako náhradu bieleho cukru použiť Prírodný trstinový cukor či Kokosový cukor. Zo sirupov sa hodí  Sirup z Agáve, Javorový sirup a za vyskúšanie stojí aj Melasa. Často sa pri pečení používa vanilkový či škoricový cukor, tie môžete nahradiť ich verziami v bio kvalite, Vanilkový cukor BIO a Škoricový cukor BIO. Je vyrábaný z vanilky, zatiaľ čo bežný, správne nazývaný vanilínový cukor je umelo vytvorený.

Umelé vanilkové arómy sú nielen omnoho menej chutné, ale aj menej zdravé ako prírodná bourbon vanilka, ktorá sa pestuje výlučne na ostrovoch Indického oceánu a je cenená pre svoju výraznú a príjemnú vôňu. Môžete si ju zabezpečiť buď vo forme struku, Vanilka struk BIO alebo mletú, Bourbon vanilka mletá BIO.

Sušené ovocie

Sušené ovocie sa považuje za dobrú alternatívu k sladkostiam. No je potrebné si uvedomiť, že bežne dostupné sušené ovocie je sírené. Oxid uhličitý, ktorý sa používa pri výrobe sušeného ovocia síce zabraňuje jeho zhnednutiu, no môže vyvolať nepriaznivé reakcie, ako opuch hrdla, svrbenie pokožky, astmu či hnačku. V mnohých prípadoch sušené ovocie obsahuje veľa cukru a konzervačných látok. Preto buďte pri jeho výbere ostražití a kupujte ho radšej v bio kvalite. Veľmi obľúbené sú Hrozienka sultánky BIO, ktoré sa dokonale hodia do jablkových či tvarohových koláčov alebo šuhájd. Ako surovinu do zdravých raw dezertov môžete použiť napríklad sušené Datle bez kôstky BIO.

 

Skúste tento rok urobiť niečo prospešné pre svoje zdravie a zdravie svojej rodiny a vymeňte klasické nezdravé suroviny za ich zdravšie alternatívy. V chuti rozdiel nikto nezbadá a vaše telo sa vám poďakuje vo forme pevného zdravia.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia