Cestoviny sú vyrábané z múky, vody prípadne aj vajec. Nekysnuté cesto sa rozvaľká do požadovaného tvaru a následne sa usuši. Exisuje až niekoľko 100 druhov tvaru cestovín. Od bežných ako sú rezance, špagety, penne, mušličky, kolienka, fliačiky ... až po detské milé tvary ako kvetinky, dinosarury, lokomotívy a morské živočíchy. Výber je naozaj pestrý.
Celozrnné cestoviny sú vhodnou voľbou pri výbere cestovín a to vďaka vyšiemu obsahuj vlákniny a proteínu. Vyššie množstvno vlákniny a sacharidov poskytne dlhotrvajúci pocit sýtosti. Celozrnné cestovniny je vhodné doplniť kvalitnou bielkovinou, preto sa skvele hodia k pokrmom z mäsa. Výborne chutia v kombinácií s grilovanou zeleninou a rybami. Pri kúpe celozrnnch cestovín sú ideálnou voľbou s označením 100% celozrnné cestoviny. V niektorých prípadoch totiž môže produkt obsahovať len niekoľko percent celozrnnej múky.
Bezlepkové cestoviny. V dnešnej dobe je naozaj veľmi široká ponuka bezlepkových cestovín. Od tradičných rýžových, kukuričných, pohánkových, až po cestoviny ktoré sú pripravené z rôznych prirodzene bezlepkových zmesí. Záleží už len na chuti. Napríklad rýžové cestovny majú výhodu neutrálnej a jemnej chuti ktorá sa hodí k akémukoľvek jedlu. Či už si ich pripravíte so zeleninou, alebo do polievky vynikajúco chutia aj na sladko. Kukuričné cestoviny majú vynikajúcu a jemnú chuť kukurice ktorá sa hodí najmä k omáčkam a zeleninovým jedlám. Ak siahnete po pohánkový cestovinách, doprajete svojmu organizmu zdraviu prospešné látky ako sú draslík, fosfor, železo, horčík, vápnik, zinok a vitamín B. Pohánka má svoju špecifickú jemne orieškovú chuť.
Proteínové cestoviny sú vyrábané predovšetkým zo strukovín a tým sú aj prirodzene bezlepkové, ako sú rôzne druhy fazuľe, sóje a v neposlednej rade z quinoi. Vďaka hlavnej zložke týchto cestovín si môžete zabezpečiť prísun bielkovín. Ich hlavným benefitom ako sme už spomínali je vysoký obsah proteínu až 45% a nížší obsah sacharidov približne 40 g na 100 g. Každá z týchto cestovín má svoju vynimočnú a špecifickú chuť a tým si môžu ozvlášniť jedálniček nielen športovci.
Samostatnú kategóriu cestovín dopĺňa kuskus a bulgur.
Cestoviny
Špagety ryžové bio 250g Rapunzel
Špirály ryžové bio 250g Rapunzel
Cestoviny ryžové rezance vlasové 400g Mama
Cestoviny tarhoňa 200g Cornito
Pohánkové vretená 250g Šmajstrla
Pohánkové vlnky 250g Šmajstrla
Ryžové penne bezlepkové cestoviny 300g Lucka
Cestoviny abeceda - farebné písmenká bio 500g Rapunzel
Špagety celozrnné bio 500g Rapunzel
Cestoviny rezance vlasové 200g Cornito
Špagety z batátov bio 250g Just Taste
Cestoviny mušličky 200g Cornito
Proteinové cestoviny z čiernej fazule bio 200g Maxsport
Cestoviny rezance široké 200g Cornito
Cestoviny pre deti Oceán bio 300g ALB
Cestoviny fliačky 200g Cornito
Celozrnné ryžové špagety bio 250g Naturata
Papier ryžový 250g Safoco
Cestoviny pre deti Dinosaury bio 300g ALB
Špaldové kolienka bio 400g Biomila
Cestoviny pre deti Safari bio 300g ALB
Špagety No. 5. Semola bio 500g Rapunzel
Ryžové kolienka bezlepkové cestoviny 300g Lucka
Špenátové špirály bio 300g Biomila
Fettuccine z fialových batátov bio 250g Just Taste
Pšeničný bulgur bio 500g Bioharmonie
Fettuccine cícerové bio 250g Just Taste
Cestoviny ryžové mušličky 200g Safoco
Jačmenný bulgur bio 250g Country Life
Cestoviny pre deti Zajkovia 250g ALB
Špaldové niťovky bio 250g Biomila
Proteinové cestoviny zo sóje bio 200g Maxsport
Cestoviny pre deti Farma bio 300g ALB
Pohánkové kolienka 250g Šmajstrla
Lasagne 250g bio Rapunzel
Cestoviny ryžové rezance 3mm 400g Mama
Penne ryžové bio 250g Naturata
Bulgur pohánkový bio 250g Countrylife
Cestoviny špirály 200g Cornito
Japonské rezance Udon bio 250g Arche
Cestoviny špirály farebné Spirelli bio 500g Rapunzel
Capelli d Angelo bezlepkové rezance 250g Schär
Špagety z čiernej fazule bio 250g Just Taste
Kuskus biely bio 500g Provita
Cícerový kuskus 330g Countrylife
Cestoviny farebné špirály 200g Cornito
Bezlepkové cestoviny pohánkové mušličky 250g Šmajstrla
Ražné rezance bio 250g BIOMILA
Mohlo by sa zdať, že ide o Taliansky výmysel, no nie je tomu celkom tak. Prvé zmienky o cestovinách pochádzajú zo starovekého Grécka, kde koláčové cesto usušili na slnku, natrhali na kúsky a uvarili vo vode. Rimania však tento nápad zdokonalili, a to tým, že cesto nakrájali na rovnaké pásiky a dali mu názov laganon.
Dnes už poznáme nespočetne veľa druhov cestovín, či už hovoríme o tvare, zložení, alebo spôsobe prípravy. U nás v Biolande nájdete široký výber, či už ste celiatik, športovec, alebo vegán. Celozrnné Špaldové, semolinové, pohánkové, ryžové, kukuričné, ktoré sú bohaté na hodnotné sacharidy, z rôznych druhov strukovín, či semien, ktoré zasa obsahujú značný podiel bielkovín. Neviete čo na ne? U nás nájdete rôzne pestá, omáčky, zeleninu...Pri cestovinách sa fantázii medze nekladú!
Prečo sú lepšie celozrnné cestoviny?
Klasické cestoviny obsahujú minimum živín a navyše po nich rýchlo vyhladneme. Celozrnné cestoviny sú vyrobené z celých zŕn, čiže zo všetkých jeho častí. Preto je v nich mnoho prospešných látok. Cestoviny z celých zŕn obsahujú veľa vlákniny, ktorá pomáha udržať pocit sýtosti a zároveň prospieva tráviacemu traktu. Je prevenciou zápchy, ktorá v súčasnosti trápi veľkú časť populácie. Konzumácia celozrnných cestovín znižuje riziko cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení i rakoviny.
Bezlepkové cestoviny
Ako? Veľmi jednoducho! Na výrobu takýchto cestovín bývajú použité napríklad rôzne semená - sezamové, ľanové, tekvicové, makové. Taktiež strukoviny ako fazuľa, sója, cícer, mungo fazuľa, či žltá šošovica. Ďalšou možnosťou sú cestoviny z rôznych obilnín, či už z ryže, pohánky alebo kukurice. Tieto cestoviny sú vhodné najmä pre celiatikov, pretože neobsahujú lepok, pre športovcov vďaka vyššiemu obsahu bielkovín, a väčšina z nich aj pre vegánov, takže si vyberie naozaj každý!