Pohánkové vretená 250g Šmajstrla
2,39 € s DPH
Bezvaječné bezlepkové cestoviny v tvare vretien sú výborná alternatíva pšeničných cestovín. Vďaka svojmu zloženiu sú vhodné pre bezlepkovú diétu a obsahu rutínu v pohánke sú cestoviny vynikajúci variant zdravého stravovania.
Český výrobok z mlynu Šmajstrla, kde melú múku už od roku 1861 mechanickým spôsobom, pri ktorom nie sú znehodnotené vitamíny.
Zloženie
Pohánková múka, voda. Bezvaječné cestoviny.
Príprava
Cestoviny vysypeme do osolenej vriacej vody. Doba varu 10 min. Po uvarení prepláchneme studenou vodou.
Skladovanie
Skladujte v suchu.
Nutricné hodnoty na 100 g
Energia 1540 kJ/367 kcal
Tuky 1,4 g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,29 g
Sacharidy 78,7 g z toho cukry 0,71 g
Bielkoviny 6,9 g
Soľ 0,1 g
Krajina pôvodu
Česká republika
Mohlo by sa zdať, že ide o Taliansky výmysel, no nie je tomu celkom tak. Prvé zmienky o cestovinách pochádzajú zo starovekého Grécka, kde koláčové cesto usušili na slnku, natrhali na kúsky a uvarili vo vode. Rimania však tento nápad zdokonalili, a to tým, že cesto nakrájali na rovnaké pásiky a dali mu názov laganon.
Dnes už poznáme nespočetne veľa druhov cestovín, či už hovoríme o tvare, zložení, alebo spôsobe prípravy. U nás v Biolande nájdete široký výber, či už ste celiatik, športovec, alebo vegán. Celozrnné Špaldové, semolinové, pohánkové, ryžové, kukuričné, ktoré sú bohaté na hodnotné sacharidy, z rôznych druhov strukovín, či semien, ktoré zasa obsahujú značný podiel bielkovín. Neviete čo na ne? U nás nájdete rôzne pestá, omáčky, zeleninu...Pri cestovinách sa fantázii medze nekladú!
Prečo sú lepšie celozrnné cestoviny?
Klasické cestoviny obsahujú minimum živín a navyše po nich rýchlo vyhladneme. Celozrnné cestoviny sú vyrobené z celých zŕn, čiže zo všetkých jeho častí. Preto je v nich mnoho prospešných látok. Cestoviny z celých zŕn obsahujú veľa vlákniny, ktorá pomáha udržať pocit sýtosti a zároveň prospieva tráviacemu traktu. Je prevenciou zápchy, ktorá v súčasnosti trápi veľkú časť populácie. Konzumácia celozrnných cestovín znižuje riziko cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení i rakoviny.
Bezlepkové cestoviny
Ako? Veľmi jednoducho! Na výrobu takýchto cestovín bývajú použité napríklad rôzne semená - sezamové, ľanové, tekvicové, makové. Taktiež strukoviny ako fazuľa, sója, cícer, mungo fazuľa, či žltá šošovica. Ďalšou možnosťou sú cestoviny z rôznych obilnín, či už z ryže, pohánky alebo kukurice. Tieto cestoviny sú vhodné najmä pre celiatikov, pretože neobsahujú lepok, pre športovcov vďaka vyššiemu obsahu bielkovín, a väčšina z nich aj pre vegánov, takže si vyberie naozaj každý!