Špagety No. 5. Semola bio 500g Rapunzel
2,49 € s DPH
Špagety vyrobené podľa starej tradície s použitím len tej najlepšej talianskej krupice z tvrdej pšenice a čistej pramenitej vody.
Obsahujú 65% obilných zŕn. Po lisovaní a vytvarovaní príslušnou matricou prebieha pomalé a šetrné sušenie počas 22 hodín pri maximálne 65°C.
Skladujte v chlade a suchu. Krajina pôvodu: Taliansko. Dátum min. trvanlivosti viď obal.
Príprava
Na 100g cestovín privedieme do varu 1 liter vody a osolíme. Pridajte cestoviny do vody a jemne premiešajte. Po uplynutí doby varenia pridajte trochu studenej vody, aby voda nevarila, a cestoviny sceďte. Čas varenia: 8 minút.
Zloženie
Semolina – krupica z pšenice tvrdej.
Výživové údaje v 100g
Energia 1519kJ / 358kcal, tuky 1,7g, z toho nasýtené mastné kyseliny 0,4g, sacharidy 73g, z toho cukry 3,4g, vláknina 2,4g, bielkoviny 11,5g, soľ <0,01g.
Mohlo by sa zdať, že ide o Taliansky výmysel, no nie je tomu celkom tak. Prvé zmienky o cestovinách pochádzajú zo starovekého Grécka, kde koláčové cesto usušili na slnku, natrhali na kúsky a uvarili vo vode. Rimania však tento nápad zdokonalili, a to tým, že cesto nakrájali na rovnaké pásiky a dali mu názov laganon.
Dnes už poznáme nespočetne veľa druhov cestovín, či už hovoríme o tvare, zložení, alebo spôsobe prípravy. U nás v Biolande nájdete široký výber, či už ste celiatik, športovec, alebo vegán. Celozrnné Špaldové, semolinové, pohánkové, ryžové, kukuričné, ktoré sú bohaté na hodnotné sacharidy, z rôznych druhov strukovín, či semien, ktoré zasa obsahujú značný podiel bielkovín. Neviete čo na ne? U nás nájdete rôzne pestá, omáčky, zeleninu...Pri cestovinách sa fantázii medze nekladú!
Prečo sú lepšie celozrnné cestoviny?
Klasické cestoviny obsahujú minimum živín a navyše po nich rýchlo vyhladneme. Celozrnné cestoviny sú vyrobené z celých zŕn, čiže zo všetkých jeho častí. Preto je v nich mnoho prospešných látok. Cestoviny z celých zŕn obsahujú veľa vlákniny, ktorá pomáha udržať pocit sýtosti a zároveň prospieva tráviacemu traktu. Je prevenciou zápchy, ktorá v súčasnosti trápi veľkú časť populácie. Konzumácia celozrnných cestovín znižuje riziko cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení i rakoviny.
Bezlepkové cestoviny
Ako? Veľmi jednoducho! Na výrobu takýchto cestovín bývajú použité napríklad rôzne semená - sezamové, ľanové, tekvicové, makové. Taktiež strukoviny ako fazuľa, sója, cícer, mungo fazuľa, či žltá šošovica. Ďalšou možnosťou sú cestoviny z rôznych obilnín, či už z ryže, pohánky alebo kukurice. Tieto cestoviny sú vhodné najmä pre celiatikov, pretože neobsahujú lepok, pre športovcov vďaka vyššiemu obsahu bielkovín, a väčšina z nich aj pre vegánov, takže si vyberie naozaj každý!