Špaldová slovenská ryža bio 400g Biomila
2,29 € s DPH
Ak neobľubujete celozrnné výrobky, no uprednostňujete potraviny z ekologického poľnohospodárstva, určite Vám tieto cestoviny zachutia. Sú vyrobené z bielej múky bez obsahu otrúb. Sú vhodné i na prípravu rôznych druhov šalátov. Pšenica špaldová je jednou z najstarších kultúrnych obilnín. Dvojitá pleva špaldy zrnko lepšie chráni a preto naň menej vplývajú škodliviny z prostredia.
Zloženie
Špaldová múka*, voda.
* z ekologického poľnohospodárstva.
Alergény: obsahuje lepok.
Návod na prípravu
Pohár cestovín opražíme na cibuľke a olivovom oleji dozlatista, zalejeme 1,5 pohárom vody a dusíme pod pokrievkou do vyparenia vody. Použijeme ako prílohu alebo na prípravu hlavého jedla. Alebo môžeme tarhoňu uvariť: 100g cestovín vložíme do 1l osolenej vriacej vody a za občasného miešania varíme na miernom ohni 4-6 min. Uvarené cestoviny scedíme a po prepláchnutí studenou vodou podávame.
Priemerné nutričné hodnoty v 100g
- Energetická hodnota 1 453 kJ / 347 kcal
- Bielkoviny 9,82g
- Sacharidy 75,20g
- Tuky 1,21 g
- Vláknina 2,83g
Skladovanie
Skladujte pri teplote do 25°C a relatívnej vlhkosti do 75%
Krajina pôvodu
Slovensko
Mohlo by sa zdať, že ide o Taliansky výmysel, no nie je tomu celkom tak. Prvé zmienky o cestovinách pochádzajú zo starovekého Grécka, kde koláčové cesto usušili na slnku, natrhali na kúsky a uvarili vo vode. Rimania však tento nápad zdokonalili, a to tým, že cesto nakrájali na rovnaké pásiky a dali mu názov laganon.
Dnes už poznáme nespočetne veľa druhov cestovín, či už hovoríme o tvare, zložení, alebo spôsobe prípravy. U nás v Biolande nájdete široký výber, či už ste celiatik, športovec, alebo vegán. Celozrnné Špaldové, semolinové, pohánkové, ryžové, kukuričné, ktoré sú bohaté na hodnotné sacharidy, z rôznych druhov strukovín, či semien, ktoré zasa obsahujú značný podiel bielkovín. Neviete čo na ne? U nás nájdete rôzne pestá, omáčky, zeleninu...Pri cestovinách sa fantázii medze nekladú!
Prečo sú lepšie celozrnné cestoviny?
Klasické cestoviny obsahujú minimum živín a navyše po nich rýchlo vyhladneme. Celozrnné cestoviny sú vyrobené z celých zŕn, čiže zo všetkých jeho častí. Preto je v nich mnoho prospešných látok. Cestoviny z celých zŕn obsahujú veľa vlákniny, ktorá pomáha udržať pocit sýtosti a zároveň prospieva tráviacemu traktu. Je prevenciou zápchy, ktorá v súčasnosti trápi veľkú časť populácie. Konzumácia celozrnných cestovín znižuje riziko cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení i rakoviny.
Bezlepkové cestoviny
Ako? Veľmi jednoducho! Na výrobu takýchto cestovín bývajú použité napríklad rôzne semená - sezamové, ľanové, tekvicové, makové. Taktiež strukoviny ako fazuľa, sója, cícer, mungo fazuľa, či žltá šošovica. Ďalšou možnosťou sú cestoviny z rôznych obilnín, či už z ryže, pohánky alebo kukurice. Tieto cestoviny sú vhodné najmä pre celiatikov, pretože neobsahujú lepok, pre športovcov vďaka vyššiemu obsahu bielkovín, a väčšina z nich aj pre vegánov, takže si vyberie naozaj každý!