DOPREDAJ Špaldovo-pohánkové vretená bio 300g Bioharmonie
2,36 € s DPH
Cestoviny v tvare vretien zo špaldy a pohánky. Špalda je veľmi kvalitná obilnina s viacerými priaznivými účinkami na organizmus a skvelými výživovými vlastnosťami. Pohánka je ľahko stráviteľná, nutrične hodnotná a je najlepším prírodným zdrojom rutínu – vitamínu P, ktorý je dôležitý pre cievnu pružnosť.
Zloženie
Celozrnná pšeničná múka 45%, celozrnná špaldová múka 30%, pohánková múka 25%. Všetky suroviny pochádzajú z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva a sú v bio kvalite.
Alergén: lepok
Príprava
Cestoviny varíme v osolenej vode s kvapkou oleja za občasného miešania 13-15 min. Potom scedíme a prelejeme studenou vodou.
Skladovanie
Skladovať pri teplote do 25 ° C a relatívnej vlhkosti vzduchu maximálne do 75%.
Nutričné hodnoty na 100 g
Energia 1480 kJ/353 kcal
Bielkoviny 11 g
Sacharidy 71g z toho cukry 3,2 g
Tuky 0,8 g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,2 g
Vláknina 6,1 g
Soľ 0,01 g
Krajina pôvodu
EU/mimo EU
Mohlo by sa zdať, že ide o Taliansky výmysel, no nie je tomu celkom tak. Prvé zmienky o cestovinách pochádzajú zo starovekého Grécka, kde koláčové cesto usušili na slnku, natrhali na kúsky a uvarili vo vode. Rimania však tento nápad zdokonalili, a to tým, že cesto nakrájali na rovnaké pásiky a dali mu názov laganon.
Dnes už poznáme nespočetne veľa druhov cestovín, či už hovoríme o tvare, zložení, alebo spôsobe prípravy. U nás v Biolande nájdete široký výber, či už ste celiatik, športovec, alebo vegán. Celozrnné Špaldové, semolinové, pohánkové, ryžové, kukuričné, ktoré sú bohaté na hodnotné sacharidy, z rôznych druhov strukovín, či semien, ktoré zasa obsahujú značný podiel bielkovín. Neviete čo na ne? U nás nájdete rôzne pestá, omáčky, zeleninu...Pri cestovinách sa fantázii medze nekladú!
Prečo sú lepšie celozrnné cestoviny?
Klasické cestoviny obsahujú minimum živín a navyše po nich rýchlo vyhladneme. Celozrnné cestoviny sú vyrobené z celých zŕn, čiže zo všetkých jeho častí. Preto je v nich mnoho prospešných látok. Cestoviny z celých zŕn obsahujú veľa vlákniny, ktorá pomáha udržať pocit sýtosti a zároveň prospieva tráviacemu traktu. Je prevenciou zápchy, ktorá v súčasnosti trápi veľkú časť populácie. Konzumácia celozrnných cestovín znižuje riziko cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení i rakoviny.
Bezlepkové cestoviny
Ako? Veľmi jednoducho! Na výrobu takýchto cestovín bývajú použité napríklad rôzne semená - sezamové, ľanové, tekvicové, makové. Taktiež strukoviny ako fazuľa, sója, cícer, mungo fazuľa, či žltá šošovica. Ďalšou možnosťou sú cestoviny z rôznych obilnín, či už z ryže, pohánky alebo kukurice. Tieto cestoviny sú vhodné najmä pre celiatikov, pretože neobsahujú lepok, pre športovcov vďaka vyššiemu obsahu bielkovín, a väčšina z nich aj pre vegánov, takže si vyberie naozaj každý!