Hovädzí orez bio Važec

 
 
 
Mäso, ryby a vajcia > Hovädzie mäso > Hovädzí orez bio Važec
 

Hovädzí orez bio Važec

Hovädzí orez je zmes všetkých druhov hovädzieho mäsa. Pomer chudej svaloviny k tuku je približne 70:30. Mäso pochádza z tatranskej eko farmy vo Važci.
Kód produktu:1110119
Výrobca:PD Važec
Dodacia lehota
Dodacia lehota: Na centrálnom sklade - dostupné do 5 dní (Chladený/mrazený produkt - špecifické podmienky dodania nájdete v sekcii Doprava a platba)
Vaša cena: 6,81 € bez DPH
7,49 € s DPH
jednotková cena s DPH /Kg
7.49
Minimálne možné množstvo k nákupu: 0.8
Zaokrúhľovanie množstva: 0.8
Maximálne možné množstvo k nákupu: 100

Informácie o cene

Cena je uvedená za 800g, výsledná cena sa môže mierne líšiť v závislosti od aktuálnej veľkosti porcie. Cena za 1kg je 9,70€ s DPH.

Využitie hovädzieho orezu v kuchyni

Vzhľadom na to, že hovädzí orez je zmes rôznych častí hovädzieho mäsa, je vhodné využiť ho na prípravu mletého mäsa a gulášu.

Krajina pôvodu

Slovenská republika

Prečo je mäso z ekofarmy Važec výnimočné?

Poloha medzi Tatranským národným parkom a Národným parkom Nízke Tatry farmu Važec priam predurčuje na ekologické hospodárenie v súlade s prírodou. To, že sa nachádza aj v chránených územiach, pre farmárov znamená hospodárenie v duchu environmentálnej udržateľnosti.

Strava a pohyb

Ekologické hospodárstvo vyzerá v praxi ako prirodzený kolobeh – zvieratá sa pasú na čistých horských pasienkoch, prikrmované sú krmivom dopestovaným na vlastných lúkach a poliach, majú dostatok pohybu a sú spokojné. Ak chcete dosiahnuť BIO kvalitu mäsa, všetko začína už pri kŕmení. Strava zvierat má na ňu vplyv. Na farme vo Važci sa na výživu zvierat spotrebuje celá rastlinná produkcia z pasienkov. Keď sa zvieratá pasú vonku, od apríla do novembra, stačí im to. Keď sú v maštali, dostávajú kvalitné seno a jadrové krmivo. Dôležitý je aj pohyb, pretože keď sval, z ktorého sa tvorí mäso, nepracuje a je stuhnutý, ukáže sa to aj na kvalite mäsa, na jeho chuti a jemnosti.

Bezstresová porážka

Treba byť úprimní, samotné zabíjanie je pre zviera stres. Ale aby sa to prejavilo na mäse čo najmenej a dalo sa označovať ako BIO, dá sa tomu predísť viacerými spôsobmi – hlavné je udržať zviera pokojné. Samotná preprava, predporážkové ustajnenie, prípadne súboje zvierat, to všetko je pre zviera stresujúce. Snahou mäsiarov na ekofarme Važec je tento stres obmedziť a dosiahnuť tak BIO kvalitu mäsa. Zvieratá sa u na farme neprepravujú, pomaly sa odvedú na miesto porážky a pred zabitím im dajú čas na upokojenie a odpočinok. Zmeny v svalovine, ktoré sa potom prejavia na kvalite mäsa, začínajú totiž prebiehať už v okamihu porážky – ak je zviera psychicky aj fyzicky zaťažené a vyčerpané, prejaví sa na to na krehkosti, kvalite, aj chuti mäsa. Ak sa to však podcení, vzniká tzv. DFD (dark, firm, dry – tmavé, tuhé a suché) mäso, ktoré má viaceré technologické odchýlky a vysoké pH, nedochádza teda prirodzene k procesu zrenia. Neprejde okyslením všetkých vláken a skôr sa kazí.

Eko farma Važec

Farma Važec, ktorá sa nachádza vo Važeckom chotári, píše svoju novodobú ekologickú históriu od roku 2005, hoci pôvodné družstvo vzniklo už v roku 1960. Obhospodaruje 1 550 hektárov trvalo trávnych porastov a 470 hektárov ornej pôdy. Nachádza sa prevažne v nadmorskej výške priemerne 1 000 m n.m., čo vyhovuje viac živočíšnej výrobe, a tak sa pod Tatrami sústreďujú najmä na chov hovädzieho dobytka a oviec. Z nich vyrábajú produkty z kravského a ovčieho mlieka (syry, bryndza, žinčica, oštiepky, parenice, nite, jogurty) a špecializujú sa tiež na spracovanie a zrenie hovädzieho mäsa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia