Recept na domáci špaldovo ražný chlebík s rozmarínom a olivami

 
 
 
Úvod > Slané dobroty a pečivo > Recept na domáci špaldovo ražný chlebík s rozmarínom a olivami
 

Recept na domáci špaldovo ražný chlebík s rozmarínom a olivami

Týmto bio chlebom potešíte celú rodinu. Vďaka bio ražnej múke ma nižší glykemický index čiže keď chlieb pri chudnutí, tak tento.

Potrebujeme

  • 300g          Ražná celozrnná múka hladká bio 1kg Biomila´
  • 200g          Špaldová múka chlebová bio 1kg Bioharmonie
  • 1x              Sušené droždie aktívne 9g Rapunzel
  • 1pl             Stredomorská soľ nerafinovaná 500g
  • 2,5pl          Olej olivový sicílsky bio 500ml Rapunzel
  • 350ml        teplá voda
  • 70g            čierne olivy bez kôstky
  • 1,5pl          Rozmarín bio 25g Sonnentor

 

Postup pre domácu pekáreň

Na začiatok pridáme tekuté suroviny teda vodu a olej. Pokračujeme suchými surovinami v ľubovoľnóm poradí okrem droždia a olív. Droždie pridáme na koniec. Počkáme kým nám pekáreň vyhnetie cesto a na signál pridáme olivy.

Program nastavíme na celozrnný program okolo 1000g.

 

Pečieme pre 4-6 osôb.

Čas prípravy 5 minút.
Dĺžka programu (podľa pekárne) 2 - 3 hodiny.

 

Postup pri pečení v trúbe

Do misky vysypeme obe múky, kvasnice a soľ a dobre premiešame. Pokračujeme olejom a teplou vodou. Začína sa telocvik. Miešame, hnetieme minimálne 10 minút, je to kľúčová časť aby bol chlebík pekne nadýchaný.

Keď máme cesto elastické, môžeme ho rozvaľkať, pridať olivy, rozmarín a dobre zapracovať. Vytvarujeme bochník, ktorý dáme na olejom vymastený papier na pečenie. Jemne narežeme na 4-8 častí, aby sa nám spravila pekná kôrka.

Prikryjeme olivovým olejom potretou fóliou a dáme na teplé miesto na 30minút.  

V dopredu vyhriatej trúbe na 200°C pečieme chlebík 30 až 35 minút do zlatista.

 

Pečieme pre 4-6 osôb.

Čas prípravy 20 minút.
Čas kysnutia 30 minút.
Čas pečenia 35 minút na 200°C.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia