Úvod > Blog > Zdravé potraviny z prírody > Prečo je celozrnná múka lepšia?
 

Prečo je celozrnná múka lepšia?

Prečo je celozrnná múka lepšia?

Prečo je chlieb a pečivo vyrobené z celozrnnej múky lepšie ako z bielej múky. Vedeli ste že výživná hodnota celozrnného chleba je dvojnásobná, trojnásobná, v niektorých prípadoch dokonca štvornásobná v porovnaní s bielym chlebom?

​Obilné zrno sa skladá z troch hlavných častí – z jadra, klíčka a z otruby. Pokiaľ sa zrno zomelie s cieľom získať celozrnný produkt (múku), musia byť v konečnom produkte zachované všetky tri menované zložky v rovnakom pomere ako v originálnom zrne. Celozrnná pšeničná múka obsahuje rozomleté celé zrno, t.j. otruby, jadro a klíčky, zatiaľ čo bežná múka (hladká, polohrubá, hrubá) obsahuje v podstate len jadro (a v ňom prevažne iba bielkoviny a škrob). Celozrnná múka má preto oveľa vyšší obsah dôležitej potravinovej vlákniny (najbohatšie sú na ňu otruby), niektorých vitamínov (najmä skupiny B, vitamíny D a E), enzýmov, minerálnych látok a stopových prvkov než biela múka.

Z toho vyplýva, že pečivo vyrobené z bielej múky má nižšiu výživnú hodnotu aj obsah bielkovín. Dôležitá je tiež skutočnosť, že glykemický index (GI) bežnej múky, a teda aj pečiva vyrobeného z nej, je vyšší. Zjednodušene to znamená, že po zjedení napr. bieleho chleba cítime čoskoro opäť, že sme hladní. Sacharidy v ňom obsiahnuté sa totiž rýchlo rozkladajú, rýchlo stúpa hladina cukru v krvi, čo vyvoláva pocit hladu). Naopak, celozrnný chlieb s vysokým obsahom vlákniny má nižší glykemický index. Sacharidy v ňom obsiahnuté sa rozkladajú dlhšie a uvoľňujú nám cukry do krvi postupne, takže nám pocit sýtosti vydrží dlhšie. Z hľadiska obsahu vlákniny obsahuje jeden krajec bieleho chleba iba 0,25 g vlákniny, krajec celozrnného chleba 8 krát viac a krajec viaczrnného chleba až 3 g vlákniny.

Výživná hodnota celozrnného chleba je dvojnásobná, trojnásobná, v niektorých prípadoch dokonca štvornásobná v porovnaní s bielym chlebom

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia