Tofu
Tofu sa vyrába zrážaním zo sójového mlieka pomocou solí, enzýmov alebo kyselín. Pôvodom pochádza z Ázie. V Číne bolo známe už pred 2000 rokmi. Z Číny sa neskôr rozšírilo do Japonska a postupne si získalo popularitu na celom svete.
Tofu predstavuje bohatý zdoj bielkovín, minerálov a vitamínov skupiny B. V neposlednom rade obsahuje veľa železa, dokonca 2-3 krát viac ako mäso. A aj vďaka tomu je veľmi populárne v strave vegetariánov a vegánov. Vyhodou je že neobsahuje žadny cholesterol a podstatne málo kalórií. Je veľmi dobre stráviteľné a dopriať si ho môžu aj ľudia trpiaci laktózovou intoleranciou a je vhodné aj pre celiatikov.
V ponuke nájdete množstvo variánt tofu. Od natural, cez údené, až po rôzne marinované varianty. Špeciálnou variantou je hodvábne tofu ktoré sa vyznačuje veľmi jemnou mäkkou štruktúrou. Jedná sa o druh tofu s veľmi jemnou konzistenciou, je mäkké a hodvábne hladké. A práve vďaka svojej konzistnencií sa vynikajúco hodí na prípravu krémov, omáčok alebo dezertov.
Tofu je v kuchyni veľmi všestranne využiteľné. Jeho príprava je rýchla a nenáročná. Možeme ho piecť, grilovať, smažiť, nakladať, jednoducho fantázií sa medze nekladú. Natural tofu dokonca môžete použiť i na prípravu koláčov a sladkých dezertov.
Stačí si len vybrať a najsť si to svoje obľúbené.
Tmepeh
Tempeh pôvodom pochádza z Indonézie a je veľmi obľubený vo vegetariánskej a vegánskej kuchyni.
Podobne ako tofu, tiež sa vyrába zo sójových bôbov, ale má inú štruktúru. Vzniká fermentáciou, kvasením celých sójových bôbov. Tie sa naložia do kultúry Rhizopus oligosporus alebo Aspergillus oryzae, ktorá bôbmi prerastie a po ich spojení sa vytvorí produkt tvdej bielej konzistencie. Práve vďaka fermentácii je tempeh prerastný plesňou podobnou ako pri hermelíne. Preto sa mu niekedy hovorí sójový hermelín. Fermentácia znásobuje obsah vitamínu B12.
A práve vďaka obsahu vitamínu B12 by tempeh nemal chýbať v strave vegánov. B12 je vitamín čisto živočíšneho-bakteriálneho pôvodu a je veľmi dôležitý pre ľudský organizmus. A to najmä pre tvorbu červených krviniek a fungovanie centrálneho nervového systému.
V neposledom rade je tempeh bohatý na obsah proteínov, vlákniny a vitamínov.
Tempeh sa spomedzi všetkých sójových produktov právom považuje za najkvalitneší produkt. Vhodou je aj že nepotrebuje dlhú tepelnu úpravu. Smažený a udený tempeh je vynikajúci v rizote, v rôznych cestovinových omáčkach, alebo len tak podusený so zeleninou. V ponuke najdete aj tempeh natural, ktorý je potrebé pred tepelnou úpravou dochutiť.
Tak isto ako tofu, aj tepmpeh je veľmi dobre stráviteľný a dopriať si ho môžu aj ľudia trpiaci laktózovou intoleranciou a je vhodný aj pre celiatikov.