6 chutných destinácií pre vegánov a vegetariánov

 
 
 
Úvod > Magazín > Vegánstvo > 6 chutných destinácií pre vegánov a vegetariánov
 

6 chutných destinácií pre vegánov a vegetariánov

Dovolenka nemusí byť len o vylihovaní na pláži a kupovaní suvenírov. Pre mnohých je dôležitý
aj gastronomický aspekt. Chute a vône cudzích kultúr, mňam! Každý z nás vidí na tanieri rád
niečo iné a aj tým sa dá riadiť pri výbere zájazdu. Každá lokalita má totiž svoje stravovacie
špecifiká a správna voľba vie potešiť chuťové poháriky.

India




Dá sa začať inak, než touto krajinou? Už len skutočnosť, že z miliardovej populácie má čisto
vegetariánsku stravu zhruba štyristo miliónov obyvateľov, napovedá veľa.
Prím tu hrajú strukoviny a koreniny, medzi populárne suroviny patria tiež ryža a chlieb naan.
Zároveň je však pre Indiu charakteristická veľká gastronomická rozmanitosť naprieč
jednotlivými regiónmi. Pri ceste od pobrežia k pobrežiu ochutná človek veľké množstvo
bezmäsitých pokrmov. Či už v Bombaji, Dillí, alebo na vidieku.
Medzi najobľúbenejšie pokrmy jednoznačne patria rôzne vegetariánske karí (podľa
rovnomenného korenia, ktoré je hlavnou ingredienciou), polievka z červenej šošovice, placky idli
namáčané v rôznych omáčkach, vyprážaná taštička samosa, či ostrý cícerovo-paradajkový
pokrm tikki chole.

Tel Aviv




Ďalšia destinácia, kde človek ocení chute a vône bezmäsitej stravy. Izrael je vo všeobecnosti
vyhľadávaný vegetariánmi a vegánmi. Práve Tel Aviv je však považovaný za mesto, kde sa
najedia do sýtosti.
Kľúčovými surovinami pri príprave jedál sú čerstvá zelenina, strukoviny, kozie mlieko, chlieb
pitta a rôzne koreniny. Už na základe tohto zoznamu vidieť, že miestna gastronómia patrí
medzi tie racionálnejšie a zdravšie. A najmä chutné!
Tradičným raňajkovým pokrmom je šakšuka, teda mix papriky, paradajky, koriandra a
vajíčkami, konzistenciou veľmi podobný našej praženici. Bez ochutnávky miestneho hummusu
(s prívlastkom masabacha) ani neodchádzajte, unikátnu chuť mu dodáva sezamová pasta
tahini. Cícerovou lahôdkou sú tiež vyprážané guľky, teda falafel, ktoré bežne kúpite aj na ulici.
Tip: Zájazdy do Tel Avivu nájdete tu.

Južné Taliansko




Človek nemusí cestovať mimo starý kontinent, aby si vychutnal výborné vegánske či
vegetariánske jedlá. Talianska kuchyňa je svetoznáma, no málokto si uvedomuje, že veľa
pokrmov v rámci nej je bezmäsitých. Týka sa to predovšetkým juhu krajiny, ktorý je
poľnohospodárskejší – Neapol, Pescara, Bari, resp. Palermo na Sicílii.
Aké jedlo vám v tejto súvislosti napadne ako prvé? Cestoviny! Tie sú kľúčovým aspektom celej
talianskej gastronómie, spolu so zeleninou (predovšetkým paradajkami), bazalkou a ryžou.
Zabúdať nesmieme ani na výborné víno, tak chutné pri západe slnka.
Priaznivci bezmäsitej stravy ocenia predovšetkým rôzne druhy rizota, s bohatou prímesou
zeleniny a byliniek. Výnimkou nie sú ani vegánske či vegetariánske lasagne. Určite
ochutnajte aj hustú polievku ribollita, ktorej gro tvoria fazuľa, chlieb a rôzne druhy zeleniny.

Bali, Indonézia




Jeden z tisícok ostrovov, ktoré patria Indonézii, sa vďaka turizmu rozrástol na gastronomický
raj. Rôzne národnosti priniesli nové impulzy a výsledkom sú bistrá a reštaurácie, kde sa miešajú
suroviny z miestnej kuchyne s chuťami Európy, Austrálie, Ameriky a novými postupmi prípravy
jedál.
Bali je vegánom a vegetariánom viac ako naklonené už svojou tradičnou kuchyňou. Miestne
bistrá sa predbiehajú v originálnosti svojich jedálnych lístkov a servírovania jedál. Najtypickejšie
jedlo gado-gado, čiže šalát s vajíčkom, arašidovou omáčkou, tofu a tempeh, je vegetariánsky.
Okrem toho si môžete pochutnať na zelenine rôznych druhov, ktoré dostávajú špecifickú chuť
vďaka miestnym koreninám.
Tip na článok: Bali – aneb jak skutečně vypadá tropický ráj?

Glasgow




Toto škótske mesto býva často označované za najchutnejšiu metropolu vegánov a
vegetariánov v celom Spojenom kráľovstve. Štatistiky hovoria, že takmer každý štvrtý
obyvateľ preferuje bezmäsitú stravu, resp. celkovo potraviny neživočišného pôvodu.
Nie je to však spôsobené tým, že by škótska kuchyňa bola nastavená takýmto smerom. Práve
naopak, v celej Británii tvorí mäso veľmi dôležitú súčasť jedálnička, od raňajok až po večeru. Ide
o mentalitu miestnych prevádzkarov a majiteľov reštaurácií a pubov, ktorí sú otvorene vegan a
vegetarian friendly. Týka sa to, samozrejme, aj tzv. street food.
V meste sa každoročne koná množstvo vegánskych (vegetariánskych) festivalov a podujatí,
väčšina reštaurácií a pubov má nonstop k dispozícii bezmäsité pokrmy a to ako z domácej, tak
zahraničnej kuchyne. Človek teda nemá problém ochutnať tu indické, thajské, čínske,
vietnamské, mexické či africké jedlá.

New York




Aj „Veľké jablko“ má povesť mesta otvoreného pre nadšencov bezmäsitej stravy. Nečudo,
taká metropolitná lokalita sa vždy drží súčasných trendov a vegánstvo, resp. vegetariánstvo,
medzi ne v gastronómii rozhodne patria.
Cesta za chutným jedlom končí predovšetkým na Manhattane a v Brooklyne. Práve v týchto
mestských častiach nájdete množstvo vegánskych a vegetariánskych reštaurácií, fast foodov a
stánkov pouličných predajcov. Čaká vás mix lahodných vôní, z ktorých sa vám až hlava zatočí.
Ale iba v dobrom.
Či už máte chuť na bezmäsitý (resp. vegánsky) burger, cestoviny, rôzne placky, tofu, kaše a
ďalšie pokrmy, tu si prídete na svoje. Ochutnáte tu doslova celý svet! Smäd uhasíte lahodným
smoothie z čerstvej zeleniny a ovocia. A na ďalší deň môžete zavítať na jeden z mnohých
tematických eventov, ktorých sa tu konajú desiatky až stovky.

Rada na záver


Vo všetkých z týchto destinácií nájdete množstvo gastronomických špecialít pripravovaných na
miestu pre vegánov a vegetariánov. Je dôležité poznamenať, že nielen v reštauráciách a
podnikoch. Určite zavítajte aj do ulíc, na trhy, medzi davy. Práve na takýchto miestach totiž
ochutnáte tú pravú chuť toho-ktorého miesta.
Vždy si však dajte pozor na to, v akých hygienických podmienkach je jedlo pripravované.
Prajeme dobrú chuť!


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia