Netradičný koláč z tradičných surovín.
Potrebujeme na cesto
- 1 menšu tekvicu hokkaido
- 1 šálku polohrubej múky
- 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
- 1 čajovú lyžičku mletej škorice
- 1 lyžicu vanilkového cukru
- 2 vajcia
- ½ šálky cukru
- ½ šálky oleja
Potrebujeme na plnku
- ½ vaničky jemného tvarohu
- ½ čajovej lyžičky škorice
- 1 vajíčko
- 1 lyžicu vanilkového cukru
- 3 lyžice cukru
- 2 lyžice pudingového prášku
|
Varíme pre 6 osôb.
|
|
Príprava cca 20 minút.
Tekvicu pečieme 60 minút.
Muffiny pečieme 20 minút.
|
Postup
Najskôr si pripravíme tekvicové pyré.Z vydlabanej no neošúpanej tekvice na kúsky nakrájanej pečieme 60 minút v predom vyhriatej rúre pri 160 °C. Po upečení ju rozmixujeme a necháme vychladnúť. Potom prídáme všetky ostatné suroviny na cesto a spolu šľaháme pár minút. Pri tvarohovej plnke postupujeme rovnako, teda všetky suroviny spolu poriadne vyšľaháme. Do papierových košíčkov dáme asi dve lyžice cesta. 2. vrstva bude lyžička tvarohovej plnky a tú prikryjeme poslednou lyžicou cesta. Muffiny pečieme v predom vyhriatej rúre pri 180 °C 20 minút.
Tipy a triky
Tekvica Hokkaido sa dá využiť úplne celá. Stačí ju dobre očistiť a umyť, odstrániť prípadné kazy a vybrať stred s jadrami. Jej tenká šupka pri varení alebo pečení zmäkne a dužina má po tepelnej úprave konzistenciu podobnú zemiakom. Môže slúžiť napríklad na zahustenie omáčok a prívarkov. Mladé plody žltej farby, ktoré ešte nestihli dozrieť, sa dajú konzumovať surové podobne ako kaleráb. Hokkaido je bohatá na vlákninu a živiny, ktoré harmonizujú trávenie a pomáhajú pri chorobách obličiek a srdca. |