Tekvicovo - tvarohové muffiny

 
 
 
Úvod > Zdravé koláče a zákusky > Tekvicovo - tvarohové muffiny
 

Tekvicovo - tvarohové muffiny

Netradičný koláč z tradičných surovín.

Potrebujeme na cesto

  • 1 menšu tekvicu hokkaido
  • 1 šálku polohrubej múky
  • 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
  • 1 čajovú lyžičku mletej škorice
  • 1 lyžicu vanilkového cukru
  • 2 vajcia
  • ½ šálky cukru
  • ½ šálky oleja

 

Potrebujeme na plnku

  • ½ vaničky jemného tvarohu
  • ½ čajovej lyžičky škorice
  • 1 vajíčko
  • 1 lyžicu vanilkového cukru
  • 3 lyžice cukru
  • 2 lyžice pudingového prášku

 

  Varíme pre 6 osôb.

  Príprava cca 20 minút.
  Tekvicu pečieme 60 minút.
  Muffiny pečieme 20 minút.

 

 

 

 

 

Postup

Najskôr si pripravíme tekvicové pyré.Z vydlabanej no neošúpanej tekvice na kúsky nakrájanej pečieme 60 minút v predom vyhriatej rúre pri 160 °C. Po upečení ju rozmixujeme a necháme vychladnúť. Potom prídáme všetky ostatné suroviny na cesto a spolu šľaháme pár minút. Pri tvarohovej plnke postupujeme rovnako, teda všetky suroviny spolu poriadne vyšľaháme. Do papierových košíčkov dáme asi dve lyžice cesta. 2. vrstva bude lyžička tvarohovej plnky a tú prikryjeme poslednou lyžicou cesta. Muffiny pečieme v predom vyhriatej rúre pri 180 °C 20 minút.

 

Tipy a triky

Tekvica Hokkaido sa dá využiť úplne celá. Stačí ju dobre očistiť a umyť, odstrániť prípadné kazy a vybrať stred s jadrami. Jej tenká šupka pri varení alebo pečení zmäkne a dužina má po tepelnej úprave konzistenciu podobnú zemiakom. Môže slúžiť napríklad na zahustenie omáčok a prívarkov. Mladé plody žltej farby, ktoré ešte nestihli dozrieť, sa dajú konzumovať surové podobne ako kaleráb. Hokkaido je bohatá na vlákninu a živiny, ktoré harmonizujú trávenie a pomáhajú pri chorobách obličiek a srdca.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia