Amarant bio 500g Bionebio
3,95 € s DPH
Amarant bol základnou potravou Inkov a Aztékov a dnes sa považuje za plodinu budúcnosti. Semienka amarantu sú nutrične nesmierne cenné pre svoj obsah bielkovín. Rastlinné zdroje totiž väčšinou neobsahujú bielkoviny, v ktorých je zastúpené kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín, a preto by mali vegetariáni kombinovať rôzne rastlinné zdroje bielkovín. Amarant (rovnako ako quinoa) je však výnimkou a poskytuje telu všetky esenciálne aminokyseliny. Navyše obsahuje vysoké množstvo týchto bielkovín. Je preto vynikajúcou potravinou pre vegánov a vegetariánov, ktorí nekonzumujú živočíšne bielkoviny.
Neobsahuje lepok a je preto vhodný aj pre celiatikov.
Amarant má vďaka svojej jemnej ľahkej orieškovej chuti široké využitie v kuchyni, ale najčastejšie sa používa miesto ryže, kuskusu či quinoi ako príloha.
Varený amarant pridávame miesto ryže do stir-fry (vyprážané zmesi so zeleninou či mäsom) a používame ako závarku do polievky. Ak pri varení amarantu použijeme viacej vody, môžeme ho pripraviť na sladko ako kašu. Amarantové semienka je možné pomlieť na múku, z ktorej sa robia bezlepkové palacinky, kaše, chlieb a pečivo. Amarant je možné aj naklíčiť. Obľúbený je aj pufovaný amarant – za hrsť amarantu hodíme na dno horúceho ťažkého hrnca či panvice so silným ohňom a akonáhle začnú semienka praskať, prikryjeme pokrievkou, hrncom pohybujeme a necháme semienka praskať asi 10-15 sekúnd.
Príprava
Jeden hrnček amarantu varíme v jednom a pol hrnčeku vody asi 20 minút. Dajte pozor, aby sa neprevaril, semienka by získali gumovú konzistenciu.
Nutričné hodnoty na 100 g:
Energia 1529 kJ / 365 kcal
Bielkoviny 14,6 g
Sacharidy 56,8 g
Tuky 8,8 g
Skladovanie:
Skladovať v suchu.
Krajina pôvodu:
India