Pšeničný bulgur bio 500g Bioharmonie
2,57 € s DPH
Bulgur, tajmoný názov pochádza z arabštiny a znamená "varený". Jedná sa o spracovanú, hrubo pomletú pšenicu, ktorá je obľúbená vďaka svojej orechovej chuti a veľmi jednoduchej príprave. Nenadúva a pre svoju ľahkú stráviteľnosť a výživnosť je ocenený ako vhodná výživa pre deti. Bulgur je vhodný do zeleninových a mäsových jedál i ako príloha.
Bulgur je známy asi 4 tisíc rokov. Pri jeho tvorbe použil človek jednu z prvých spracovateľských technológií – vyčistené zrno sa po ošetrení vysuší parou, potom sa hrubo melie a triedi. Je obľúbený predovšetkým v oblastiach Stredného východu, kde sa využíva na prípravu pilafu, rôznych zeleninových šalátov (tabbouleh), zeleninových alebo mäsových jedál (falafel, kibbeh).
Cení sa jeho jednoduchá a rýchla príprava a oriešková chuť.
Príprava
Bulgur dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou, varte v pomere 1:2 (bulgur : voda). Zalejte vriacou vodou, pridajte soľ a kvapku oleja. Povarte 2 minúty a 20 minút nechajte odstáť.
Zloženie
Pšenica bio.
Alergén: obsahuje lepok.
Skladovanie
Skladujte pri teplote do 25°C a relatívnej vlhkosti vzduchu najviac do 75%.
Nutričné hodnoty na 100 g
Energia 1512 kJ / 360 kcal;
Tuky 1 g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,2 g
Sacharidy 78 g z toho cukry 0,4 g
Bielkoviny 11 g
Soľ <0,04 g
Výrobca
Česká republika
Mohlo by sa zdať, že ide o Taliansky výmysel, no nie je tomu celkom tak. Prvé zmienky o cestovinách pochádzajú zo starovekého Grécka, kde koláčové cesto usušili na slnku, natrhali na kúsky a uvarili vo vode. Rimania však tento nápad zdokonalili, a to tým, že cesto nakrájali na rovnaké pásiky a dali mu názov laganon.
Dnes už poznáme nespočetne veľa druhov cestovín, či už hovoríme o tvare, zložení, alebo spôsobe prípravy. U nás v Biolande nájdete široký výber, či už ste celiatik, športovec, alebo vegán. Celozrnné Špaldové, semolinové, pohánkové, ryžové, kukuričné, ktoré sú bohaté na hodnotné sacharidy, z rôznych druhov strukovín, či semien, ktoré zasa obsahujú značný podiel bielkovín. Neviete čo na ne? U nás nájdete rôzne pestá, omáčky, zeleninu...Pri cestovinách sa fantázii medze nekladú!
Prečo sú lepšie celozrnné cestoviny?
Klasické cestoviny obsahujú minimum živín a navyše po nich rýchlo vyhladneme. Celozrnné cestoviny sú vyrobené z celých zŕn, čiže zo všetkých jeho častí. Preto je v nich mnoho prospešných látok. Cestoviny z celých zŕn obsahujú veľa vlákniny, ktorá pomáha udržať pocit sýtosti a zároveň prospieva tráviacemu traktu. Je prevenciou zápchy, ktorá v súčasnosti trápi veľkú časť populácie. Konzumácia celozrnných cestovín znižuje riziko cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení i rakoviny.
Bezlepkové cestoviny
Ako? Veľmi jednoducho! Na výrobu takýchto cestovín bývajú použité napríklad rôzne semená - sezamové, ľanové, tekvicové, makové. Taktiež strukoviny ako fazuľa, sója, cícer, mungo fazuľa, či žltá šošovica. Ďalšou možnosťou sú cestoviny z rôznych obilnín, či už z ryže, pohánky alebo kukurice. Tieto cestoviny sú vhodné najmä pre celiatikov, pretože neobsahujú lepok, pre športovcov vďaka vyššiemu obsahu bielkovín, a väčšina z nich aj pre vegánov, takže si vyberie naozaj každý!