- Objavte aj gastronomické aspekty Vašich dovoleniek.
- Každá lokalita má svoje stravovacie špecifiká a správna voľbe vie potešiť chuťové poháriky.
India
Dá sa začať inak, než touto krajinou? Už len skutočnosť, že z miliardovej populácie má čisto vegetariánsku stravu zhruba štyristo miliónov obyvateľov, napovedá veľa. Prím tu hrajú strukoviny a koreniny, medzi populárne suroviny patria tiež ryža a chlieb naan. Zároveň je však pre Indiu charakteristická veľká gastronomická rozmanitosť naprieč jednotlivými regiónmi. Pri ceste od pobrežia k pobrežiu ochutná človek veľké množstvo bezmäsitých pokrmov. Či už v Bombaji, Dillí, alebo na vidieku. Medzi najobľúbenejšie pokrmy jednoznačne patria rôzne vegetariánske karí (podľa rovnomenného korenia, ktoré je hlavnou ingredienciou), polievka z červenej šošovice, placky idli namáčané v rôznych omáčkach, vyprážaná taštička samosa, či ostrý cícerovo-paradajkový pokrm tikki chole.
Tel Aviv
Ďalšia destinácia, kde človek ocení chute a vône bezmäsitej stravy. Izrael je vo všeobecnosti vyhľadávaný vegetariánmi a vegánmi. Práve Tel Aviv je však považovaný za mesto, kde sa najedia do sýtosti. Kľúčovými surovinami pri príprave jedál sú čerstvá zelenina, strukoviny, kozie mlieko, chlieb pitta a rôzne koreniny. Už na základe tohto zoznamu vidieť, že miestna gastronómia patrí medzi tie racionálnejšie a zdravšie. A najmä chutné! Tradičným raňajkovým pokrmom je šakšuka, teda mix papriky, paradajky, koriandra a vajíčkami, konzistenciou veľmi podobný našej praženici. Bez ochutnávky miestneho hummusu (s prívlastkom masabacha) ani neodchádzajte, unikátnu chuť mu dodáva sezamová pasta tahini. Cícerovou lahôdkou sú tiež vyprážané guľky, teda falafel, ktoré bežne kúpite aj na ulici. Tip: Zájazdy do Tel Avivu nájdete tu.
Južné Taliansko
Človek nemusí cestovať mimo starý kontinent, aby si vychutnal výborné vegánske či vegetariánske jedlá. Talianska kuchyňa je svetoznáma, no málokto si uvedomuje, že veľa pokrmov v rámci nej je bezmäsitých. Týka sa to predovšetkým juhu krajiny, ktorý je poľnohospodárskejší – Neapol, Pescara, Bari, resp. Palermo na Sicílii. Aké jedlo vám v tejto súvislosti napadne ako prvé? Cestoviny! Tie sú kľúčovým aspektom celej talianskej gastronómie, spolu so zeleninou (predovšetkým paradajkami), bazalkou a ryžou. Zabúdať nesmieme ani na výborné víno, tak chutné pri západe slnka. Priaznivci bezmäsitej stravy ocenia predovšetkým rôzne druhy rizota, s bohatou prímesou zeleniny a byliniek. Výnimkou nie sú ani vegánske či vegetariánske lasagne. Určite ochutnajte aj hustú polievku ribollita, ktorej gro tvoria fazuľa, chlieb a rôzne druhy zeleniny.
Bali, Indonézia
Jeden z tisícok ostrovov, ktoré patria Indonézii, sa vďaka turizmu rozrástol na gastronomický raj. Rôzne národnosti priniesli nové impulzy a výsledkom sú bistrá a reštaurácie, kde sa miešajú suroviny z miestnej kuchyne s chuťami Európy, Austrálie, Ameriky a novými postupmi prípravy jedál. Bali je vegánom a vegetariánom viac ako naklonené už svojou tradičnou kuchyňou. Miestne bistrá sa predbiehajú v originálnosti svojich jedálnych lístkov a servírovania jedál. Najtypickejšie jedlo gado-gado, čiže šalát s vajíčkom, arašidovou omáčkou, tofu a tempeh, je vegetariánsky. Okrem toho si môžete pochutnať na zelenine rôznych druhov, ktoré dostávajú špecifickú chuť vďaka miestnym koreninám. Tip na článok: Bali – aneb jak skutečně vypadá tropický ráj?
Glasgow
Toto škótske mesto býva často označované za najchutnejšiu metropolu vegánov a vegetariánov v celom Spojenom kráľovstve. Štatistiky hovoria, že takmer každý štvrtý obyvateľ preferuje bezmäsitú stravu, resp. celkovo potraviny neživočišného pôvodu. Nie je to však spôsobené tým, že by škótska kuchyňa bola nastavená takýmto smerom. Práve naopak, v celej Británii tvorí mäso veľmi dôležitú súčasť jedálnička, od raňajok až po večeru. Ide o mentalitu miestnych prevádzkarov a majiteľov reštaurácií a pubov, ktorí sú otvorene vegan a vegetarian friendly. Týka sa to, samozrejme, aj tzv. street food. V meste sa každoročne koná množstvo vegánskych (vegetariánskych) festivalov a podujatí, väčšina reštaurácií a pubov má nonstop k dispozícii bezmäsité pokrmy a to ako z domácej, tak zahraničnej kuchyne. Človek teda nemá problém ochutnať tu indické, thajské, čínske, vietnamské, mexické či africké jedlá.
New York
Aj „Veľké jablko“ má povesť mesta otvoreného pre nadšencov bezmäsitej stravy. Nečudo, taká metropolitná lokalita sa vždy drží súčasných trendov a vegánstvo, resp. vegetariánstvo, medzi ne v gastronómii rozhodne patria. Cesta za chutným jedlom končí predovšetkým na Manhattane a v Brooklyne. Práve v týchto mestských častiach nájdete množstvo vegánskych a vegetariánskych reštaurácií, fast foodov a stánkov pouličných predajcov. Čaká vás mix lahodných vôní, z ktorých sa vám až hlava zatočí. Ale iba v dobrom. Či už máte chuť na bezmäsitý (resp. vegánsky) burger, cestoviny, rôzne placky, tofu, kaše a ďalšie pokrmy, tu si prídete na svoje. Ochutnáte tu doslova celý svet! Smäd uhasíte lahodným smoothie z čerstvej zeleniny a ovocia. A na ďalší deň môžete zavítať na jeden z mnohých tematických eventov, ktorých sa tu konajú desiatky až stovky.
Rada na záver
Vo všetkých z týchto destinácií nájdete množstvo gastronomických špecialít pripravovaných na miestu pre vegánov a vegetariánov. Je dôležité poznamenať, že nielen v reštauráciách a podnikoch. Určite zavítajte aj do ulíc, na trhy, medzi davy. Práve na takýchto miestach totiž ochutnáte tú pravú chuť toho-ktorého miesta. Vždy si však dajte pozor na to, v akých hygienických podmienkach je jedlo pripravované. Prajeme dobrú chuť!
|