Úvod > Blog > Vegánstvo > Vegánska grilovačka, ktorá chutí aj mäsožravcom
 

Vegánska grilovačka, ktorá chutí aj mäsožravcom

Vegánska grilovačka, ktorá chutí aj mäsožravcom
  • Grilovanie už nie je len o poriadnom kuse mäsa na tanieri

  • Chystajú sa ku vám vegáni a vy neviete, čo im pripravíte?

  • Inšpirujte sa našou grilovačkou, ktorá aj napriek tomu, že je vegánska, nie je len o zelenine

 

Mnohí z nás, keď sa povie slovo grilovačka, myslia na prepečené steaky, hamburgery či klobásky. V partii našich priateľov sa však čoraz častejšie objavujú ľudia, ktorí mäso nejedia vôbec alebo si ho dajú na tanier len príležitostne. Aj napriek tomu si vedia pripraviť veľmi chutné menu na grile, ktorého súčasťou nie je len zelenina.

A čo je ich tajomstvom? Súhra chutí, ktorú dokážu vytvoriť vďaka kvalitným koreninám či omáčkam.

Stačí trochu fantázie

Chystajú sa ku vám na grilovačku vegáni a neviete, čo im pripraviť? Budete prekvapení, väčšinu potrebných vecí máte aj doma. Vegáni ocenia, keď im napríklad ugrilujete cuketu, paradajky, sladké zemiaky, špargľu, baklažán či papriku. Ak zeleninu nemáte z vlastnej záhrady, odporúčame staviť sa v Biolande po tú našu, z ekologického hospodárstva. Vegáni vám za to určite poďakujú.

Proces prípravy jednotlivých surovín na grilovanie je úplne rovnaký, ako pri mäsovej grilovačke. Na rôzne druhy zeleniny či seitan si môžete pripraviť marinády od výmyslu sveta. Výhodou je, že ich môžete použiť aj pre mäsovú verziu, čím ušetríte čas. Nezabudnite na čerstvé bylinky ako koriander, rozmarín, oregano a netradičným osviežením chutí môže byť aj mäta. Výraznú chuť pokrmom dodajú koreniny alebo domáce marinády, napríklad zmes sójovej omáčky, medu a cesnaku. Jedlo však môžete dochutiť aj po ugrilovaní, a to rôznymi omáčkami – vyskúšajte naše bio horčice z Nemecka.

Ako prílohu  môžete pripraviť napríklad misu plnú šalátu. Hodí sa rukola, šalát batavia, fenikel, avokádo, paradajky, granátové jablko a rôzne semená. Nezabudnite na olivový olej a bylinky.

Ak sa plánujete pripraviť zodpovednejšie, vegánov určite potešia aj mäsové alternatívy, ktoré kúpite aj v bežnom obchode. U nás v obchodoch, ale aj v e-shope nájdete napríklad vegánsky burger Goody Foody alebo známy Beyond Meat. Pre fanúšikov syra je dostupná vegánska alternatíva od Violife, ktorá je určená špeciálne na gril, grilovať však môžete aj tofu.

Nezabudnite však, že jedlo pre vegánov by ste mali pripravovať v inej nádobe, ako pripravujete mäso. Rovnako dávajte pozor aj pri grilovaní.

 

 

Vegánsky burger si pripravíte naozaj jednoducho

Inšpirovať s prípravou vegánskej grilovačky sa môžete aj u nás. Na prípravu burgra sme použili niekoľko surovín a nechali sme vyniknúť chute. Deň vopred sme si pripravili len nakladanú cibuľu, ktorá musí v pohári postáť aspoň 12 hodín, zvyšok stačí pripraviť pred samotnou grilovačkou

Pre 2 osoby potrebujeme:

 

Postup:

Na grile si pripravíme vegánske burgre podľa návodu. Kým sa burgre pečú, rozkrojené žemle grilujeme do zlatista. Spodnú časť žemle potrieme majonézou, položíme na ňu šalát alebo rukolu. Keď je mäso na grile skoro hotové, položíme naň plátok cheddaru a počkáme, kým sa roztopí. Hotové mäso dáme do žemle, pridáme plátky nakrájanej paradajky, barbecue omáčku a nakladanú cibuľu.

Na nakladanú cibuľu potrebujeme:

 

Postup:

Cibuľu si nakrájame na tenké plátky, pridáme šťavu z pomaranča a ocot. Ak pomaranč nemáte, môžete použiť cukor alebo med. Pridáme korenie a soľ a premiešame. V chladničke necháme v uzavretej nádobe postáť aspoň 12 hodín.

Batatovo-cviklové hranolčeky ako bonus

Aký by to bol burger, ktorý by sa podával bez hranolčekov. Túto, zdravšiu verziu sme si pripravili v rúre z batatov a červenej repy.

 

Potrebujeme:

Postup:

Sladké zemiaky a červenú repu si očistíme a nakrájame na hranolčeky. Položíme na papier na pečenie, posypeme bylinkami a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme v rúre do zlatista na 180 stupňoch. Nezabudnite na chutný dressing. Dobrú chuť!

 

 

 

Ak sa vám tento článok páčil, prihláste sa na odoberanie nášho newslettera. O novinkách na našom blogu budete vedieť ako prví. Nezabudnite nás sledovať aj na Facebooku a Instagrame, kde sa každý deň môžete dozvedieť niečo nové alebo môžete súťažiť o zaujímavé ceny.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia