Úvod > Blog > Zdravé potraviny z prírody > Granola - najzdravšie raňajkové cereálie
 

Granola - najzdravšie raňajkové cereálie

Granola - najzdravšie raňajkové cereálie

Čo je granola? V čom sa odlišuje od müsli?

A je granola zdravá? Aké sú najväčšie prínosy konzumácie granoly?

Granola je opečená zmes ovsených zložiek, orechov a sladidiel – cukru alebo medu, no môže obsahovať aj iné obilniny, pufovanú ryžu, sušené ovocie, semená, koreniny a orechové maslá. Tieto suroviny sa zmiešajú a pečú, kým nie sú krásne hnedé a chrumkavé.

Rýchle raňajky

Výhodou granoly je jednoduchá a rýchla príprava bez potreby varenia alebo pečenia. Stačí ju zmiešať s mliekom, jogurtom alebo ovocím a raňajky či olovrant je na svete. Môžeme pridať aj čerstvé ovocie, ako sú banány, jahody alebo maliny, pre chutnejšiu a výživnejšiu kombináciu.

Granola sú kalorickejšie raňajky a bohaté na mikroživiny. Obsahuje obsahuje pomerne dosť železa, horčíka, zinok, meď, selén, vitamíny skupin B a vitamín E.

Granola je bohatá na bielkovinyvlákninu, čo prispieva k pocitu sýtosti. Vysoký obsah bielkovín v granole majú orechy, ako sú mandle, vlašské orechy a kešu, a semená ako konope, tekvica a sezam.

Aj na chudnutie či redukciu hmotnosti

Zložky s vysokým obsahom vlákniny, ako je ovos, orechy a semená, spomaľujú a predlžujú čas trávenia, čo prináša dlhší čas pocitu nasýtenia a môže pomôcť kontrolovať chuť do jedla. Tieto zložky oddialia pocit prázdnoty vo vašom žalúdku a poskytnú vám viac času na správne strávenie jedla. To zaisťuje správnu funkciu metabolizmu.

Granola je chutná a výživná voľba, ktorá môže pomôcť udržiavať pocit sýtosti a znižovať chuť na jedlo po celý deň.

Nielen chutí, ale aj pomáha zdraviu

Granola má aj ďalšie zdravotné benefity:

Zlepšuje krvný tlak. Zložky s vysokým obsahom vlákniny, ako je ovos a ľanové semienka, preukázateľne pomáhajú znižovať krvný tlak.

Znižuje hladinu cholesterolu. Ovos je dobrým zdrojom betaglukánu, typu vlákniny, ktorá pôsobí na zníženie celkového a LDL (zlého) cholesterolu, dvoch rizikových faktorov pre srdcové choroby.

Znižuje hladinu cukru v krvi. Celé zrná, sušené ovocie, orechy a semená môžu pomôcť znížiť a kontrolovať hladinu cukru v krvi, najmä u ľudí s obezitou alebo prediabetom.

Zlepšuje zdravie čriev. Zistilo sa, že granola zvyšuje hladiny zdravých črevných baktérií v porovnaní s rafinovanými raňajkovými cereáliami.

Poskytuje veľa antioxidantov. Ingrediencie ako kokos, chia semienka a para orechy sú dobrým zdrojom antioxidantov bojujúcich proti zápalom, ako je kyselina galová, kvercetín, selén a vitamín E.

Aj pre vegánov

Ak sa držíte vegánskej stravy, granola vám poskytne potrebné bielkoviny, ktoré vaše telo potrebuje. Keďže zvyčajným zdrojom bielkovín je mäso, vajcia, ryby a mliečne výrobky, granola môže vyplniť tieto medzery. Semená, ovos a pufovaná ryža sú ingrediencie bohaté na bielkoviny. V závislosti od značky alebo receptu môže 100 gramov granoly obsahovať 12 gramov bielkovín na porciu, čo je viac ako dve celé vajcia .

Aký je rozdiel medzi granolou a musli?

Müsli aj granola sú dve podobné raňajkové potraviny. Hlavný rozdiel medzi nimi je v tom, že granola je sladená a pečená, zatiaľ čo müsli nie. Hlavný rozdiel teda spočíva v tom, ako sa vyrábajú a podávajú.

Granolu vytvoril americký lekár James Caleb Jackson. Dodnes zostáva klasickou raňajkovou voľbou vo väčšine amerických domácností.

Vyrába sa zmiešaním prísad, ako sú orechy, ovos a sušené ovocie s olejom a sladidlami – zvyčajne medom, javorovým sirupom alebo trstinovým cukrom – a ich pečením. Vznikajú tak typické chrumkavé zhluky.

Na rozdiel od müsli sa granola väčšinou podáva studená. Môžete ju jesť priamo z vrecka ako desiatu, s mliekom alebo ako chrumkavú prísadu do jogurtu.

Hlavný rozdiel je v tom, ako sú müsli a granola vyrobené. Granola sa pečie a zvyčajne obsahuje pridané sladidlá - ako je med alebo sirup - spolu so sušeným ovocím, zatiaľ čo müsli sa užíva surové a sladené iba sušeným ovocím.

Ako si vychutnať granolu

Je to len na vás – môžete ju papať len tak samotnú ako chutný snack, alebo si ju pripraviť s mliekom (kravským či rastlinným) a vychutnať teplú či studenú. Môžeme si ju zamiešať do jogurtu. Obľúbená je aj kombinácia s cottage cheesom alebo do konca v smoothies.

Môžete pridať aj čerstvé ovocie, ako sú banány, jahody alebo maliny, pre chutnejšiu a výživnejšiu kombináciu.

Granolu môžeme použiť aj ako základ pre ovocné šaláty alebo ako ingredienciu v smoothies. Môžete ju tiež posypať na ovocie.

Pre príjemnú sladkosť môžeme granolu poliať medom či javorovým sirupom.

Granolu môžete jesť aj samotnú ako zdravý snack počas dňa.

Granolu je tiež možné použiť ako ingredienciu v rôznych receptoch, na koláče, energetické tyčinky alebo müsli tyčinky. Vhodná je aj ako náplň do muffinov.

Záverom

Granola je lahodná, sýta a výživná možnosť na raňajky a občerstvenie medzi jedlami. Je to všestranná potravina, ktorá sa dodáva v rôznych príchutiach a obsahuje množstvo výživných zložiek. Je tiež obľúbenou cereáliou na raňajky, ktorá je známa svojimi prospešnými vlastnosťami. Ak si teda chcete osvojiť zdravý životný štýl, vezmite si balíček granoly ešte dnes.

Ale pozor - granola môže obsahovať aj veľa kalórií a cukrov, preto je dôležité sledovať množstvo, ktoré konzumujete, a vždy sa pozrieť na zoznam ingrediencií na obale.

Vyberte si Granolu z Biogreat podľa vašej chuti:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia