INŠPIRUJTE SA TRIKMI, S KTORÝMI ZVLÁDNE UPIECŤ CHLIEB AJ ÚPLNÝ ZAČIATOČNÍK |
V tejto uponáhľanej dobe čoraz viac ľudí pozerá, čo má na tanieri. Snažíme sa jesť lokálne, sezónne a mnohí z nás sa pozerajú na etikety potravín v obchodoch, kde veľakrát vidíme rôzne éčka, stabilizátory či konzervanty. Chcete vedieť, ako jesť sezónne? Odborníčka Zdenka Havettová radí, čo jesť počas jesene Tento problém riešime aj pri chlebe, a tak čoraz viac ľudí začína kváskovať. Upiecť chutný kváskový chlieb, vianočku či pletenky nie je žiadna veda. Ak patríte medzi tých, ktorí majú ešte stále pred kváskovaním rešpekt, spolu s Lenkou Mančíkovou z projektu Zdravé pečenie sme si pre vás pripravili niekoľko rád, ako začať.
Pri prvých nevydarených pokusoch to nevzdávajteKváskový chlieb či pečivo vyzerajú na Instagramoch všetkých internetových kuchárok dokonalo. Nečakajte však, že pri prvom, druhom či treťom pokuse bude váš chlieb vyzerať ako z fotografie. Dôležité je nevzdať to, staviť na poctivosť a každým razom bude váš výtvor vyzerať a chutiť oveľa lepšie. Na pečenie nepotrebujete žiadne špeciálne kuchynské náradieChcete začať piecť chlieb doma, ale myslíte si, že si najprv musíte zaobstarať špeciálne suroviny či kuchynské náradie? Omyl, všetko nájdete doma. Stačí kvások, ktorý tento týždeň dostanete pri nákupe v e-shope nad 39 eur od nás zadarmo, múku, soľ, rascu a vodu. Postačí vám miska, lyžica, pracovná doska a nádoba, kde vám chlieb vykysne. Ak chcete, aby sa vaše pečenie posunulo o stupeň vyššie, zaobstarať si môžete ošatku.
Suroviny si vždy presne odvážtePojem „od oka” sa pri kváskovaní nevypláca. Pri vážení surovín potrebných na pečenie chleba si suroviny dôkladne odvážte na kuchynskej váhe. „Už z kurzov počúvam, že ľudia veľakrát nevážia suroviny. Tým pádom ani nemôžu vedieť, čo urobili zle. Odporúčam preto vážiť najmä množstvo rozkvasu a tiež múku a vodu naň dávať aspoň v pomere 1:1, ak už nevážia ich množstvo. Aspoň v začiatkoch by som išla podľa receptu a nič nemenila,” vysvetľuje Lenka Mančíková.
Kváskovanie nie je časovo náročné, práve naopakVäčšina ľudí si myslí, že pečenie s kváskom je náročné nielen z hľadiska príprav, ale aj čo sa týka času. Opak je však pravdou. Náročné je „načasovanie”. To, kedy chceme mať chlieb hotový, je potrebné plánovať dopredu. Pečenie má 3 fázy:
„Nie je to ako s droždím, že si zmyslíme a do hodiny máme chlieb vykysnutý. Kváskové pečenie má viac fáz. Piecť však zvládne aj matka detí alebo žena pracujúca na plný úväzok,” vysvetľuje Lenka. Kvások nemusí umrieť, ak idete na dovolenkuChystáte sa na dovolenku a nechcete si kvások brať so sebou? Nemusíte s ním „otravovať” priateľov alebo rodinu. Existuje jednoduchšie riešenie, kvások môžete jednoducho nasušiť alebo zamraziť. Keď sa vrátite, kvások už len stačí oživiť prikŕmením. Kváskový chlieb pre začiatočníkov od Lenky Mančíkovej:Potrebujeme:
Tip od Lenky: Použiť môžete aj inú múku, dôležité je následne upraviť aj pomer vody. Postup: Aktívny kvások pripravený na pečenie získame z ražného kvásku pridaním 100 g celozrnnej ražnej múky a 100 ml vody. Necháme rozkvasiť, najlepšie na kuchynskej linke počas celej noci. Kvások je potrebné prikryť, aby neobschol. Ráno z neho odložíme dve lyžice do chladničky na ďalšie pečenie a zo zvyšku urobíme cesto na chlieb. Nemáte kvások? Tento týždeň ho u nás dostanete k nákupe v našom e-shope úplne zadarmo. Chcem vedieť viac. Suroviny zmiešame ručne alebo použijeme kuchynského robota. Cesto by malo byť pružné a elastické. Necháme ho v mise asi 1,5 hodiny (za ten čas ho natiahneme a preložíme zo strany na stranu). Cesto položíme na pomúčenú dosku a prekladaním vypracujeme bochník. Vložíme do pomúčenej ošatky (najlepšie škrobom alebo pohánkovou múkou) a necháme kysnúť. Kváskový chlieb môže kysnúť v chladničke až 24 hodín. Ak necháte chlieb kysnúť v teple, piecť môžete už za 4 až 6 hodín.
Do rúry dáme dva plechy, jeden na spodok - tam pôjde voda. Keď máme rúru dostatočne zohriatu, na horný plech si dáme papier na pečenie a preložíme naň chlieb z ošatky. Kým zavrieme rúru, na spodný horúci plech nalejeme asi 2 dcl vody a rýchlo zavrieme. Táto para nám pomôže, aby sa náš chlieb zdvihol a aby kôrka bola chrumkavá, ale nie veľmi tvrdá. Ak chcete vedieť, či je už chlieb hotový, zaklopte naň zo spodnej strany, mal by vydávať dutý zvuk. Po upečení chlieb vyberte a dajte vychladnúť na mriežku. Odporúčame vydržať a nerozrezať aspoň dve hodiny po upečení. Chlieb sa vám odmení krásnou striedkou. Ak sa vám tento článok páčil, prihláste sa na odoberanie nášho newslettera. O novinkách na našom blogu budete vedieť ako prví. Nezabudnite nás sledovať aj na Facebooku, Instagrame alebo nás na sociálnych sieťach označte hashtagom #ŽIBIO.
|