Úvod > Blog > Zdravé potraviny z prírody > Nebojte sa sacharidov!
 

Nebojte sa sacharidov!

Nebojte sa sacharidov!

Nejem sacharidy! A už vôbec nie na večeru, pretože sa z nich priberá. Je vám to známe? Poviem vám veľmi dobrú správu a to, že to nie je vôbec pravda.

Sacharidy sú veľmi dôležité pre náš organizmus, rovnako ako bielkoviny a tuky. Patria medzi takzvané makroživiny, sú tromi základnými zložkami potravy. Každá z nich má pre ľudské telo význam a žiadna z nich sa teda nedá z jedálneho lístka vylúčiť.

Jedným z najčastejších mýtov pri chudnutí je obmedzovanie príloh, aby sme sa tak vyhli sacharidom.

 

Ktoré sú pre nás tie správne?

Sacharidy sú základným zdrojom energie a odporúčaná denná dávka je asi 45 – 60% energetického príjmu každý deň. Ktoré sú pre nás tie správne? Aby to bolo pre vás jednoduchšie rozdelíme si ich veľmi jednoducho: na vhodné a nevhodné (tieto by sme mali v našom jedálničku čo najviac obmedziť).

 

Nevhodné sacharidy

Majú vysoký glykemický index čo spôsobuje, že hladina cukru v krvi prudko stúpa a potom opäť náhle klesá, čo následne vedie k výraznej chuti do jedla. Rozhodne urobíte správne, ak obmedzíte: cukrovinky, nápoje s obsahom cukru, presladené marmelády, sladené raňajkové cereálie, dopekané pečivo a polotvary, ovocné sladené džúsy, pudingy.

 

Vhodné sacharidy

Komplexné sacharidy, označujeme ako „vhodné“ sacharidy. Nájdeme ich v zelenine, obilninách a strukovinách. Trávenie komplexných sacharidov je oveľa pomalšie a hladina cukru sa nezvyšuje tak ako pri jednoduchých sacharidoch. Značne ovplyvňujú pocit sýtosti a teda aj celkový príjem energie.

Pre inšpiráciu Vám prinášame 5 tipov na vhodné sacharidy:

  1. Pseudoobilniny sú nepravé obilniny, botanicky nepatria medzi obilniny (pšeno, pohánka, quinoa, amarant). Ak sa vám zdá, že na obed si pripravujete len ryžu a zemiaky, skúste nové chute z týchto produktov a predídete tak fádnosti v príprave jedál. Veľmi sa hodia ako príloha k hlavnému jedlu, rovnako dobre chutia aj na sladko.
  2. Strukoviny obsahujú okrem komplexných sacharidov aj významné množstvo rastlinných bielkovín. Ďalej v nich nájdeme rozpustnú a nerozpustnú vlákninu, ktorá povzbudzuje činnosť čriev a tým pôsobí ako prevencia proti zápche. Sú bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, kyseliny listovej a železa.
  3. (Ne)obyčajné vločky. Základom je ovos, jedna z najstarších obilnín na svete. Sú finančne dostupné a jednoduché na prípravu. Obsahujú horčík, fosfor, zinok a vitamíny skupiny B.
  4. Ovocie. Aj keď kvôli fruktóze (ovocný cukor) sa stále démonizuje a odporúča sa ho nekonzumovať v poobedných hodinách. Nemusí to tak byť, pokiaľ zohľadníte množstvo skonzumovaného ovocia počas dňa. Myslite nato, že spolu s ovocným cukrom prijímate aj vlákninu, vitamíny a antioxidanty. Presne v takom pomere ak to príroda zariadila. Pri konzumácii ovocia prizerajte najmä sezónnosť.
  5. Batáty, sú veľmi dobré a ľahko stráviteľné. Vynikajú výbornou, jemne sladkastou chuťou. Môžete si z nich pripraviť polievku, prívarok alebo si ich dáte na večeru pečené s dipom. Majú nižší glykemický index ako obyčajné zemiaky, zasýtia tak na dlhšiu dobu. 

Čo vravíte teraz na sacharidy? Rozhodne sa ich netreba báť a už vôbec ich netreba vylúčiť z jedálnička. Stačí mať na pamäti ich rozdelenie a vhodnú (sezónnu) kombináciu. Ručička na váhe určite nepôjde hore, dokonca môže aj klesať. 

 

Tento článok pre Vás pripravila naša ambasádorka Zdenka Havettová z ideotvojezdravie. Ak sa chcete dozvedieť ešte viac informácií užitočných pre vaše zdravie, začnite odoberať náš newsletter, v ktorom pravideľne informujeme o tých najhorúcejších novinkách zo sveta zdravých potravín. A nezabudnite nás sledovať na sociálnych sieťach Instagram a Facebook

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia