Úvod > Blog > Zdravé potraviny z prírody > PODPORTE PŠENOM SVOJE TRÁVENIE
 

PODPORTE PŠENOM SVOJE TRÁVENIE

PODPORTE PŠENOM SVOJE TRÁVENIE

Pšeno je olúpané proso. Má vynikajúce výživové vlastnosti, je bezlepkové a ľahko stráviteľné. Obsahuje minerálne látky ako draslík, horčík, fosfor, meď, železo a zinok.
 

Pri príprave ho môžeme namočiť na 1-2 hodiny, skrátime tým čas varenia. Aby sme pšeno zbavili špecifickej vône, prepláchneme ho dvakrát v studenej a dvakrát vo vriacej vode. Varíme ho na miernom ohni, vo vode so štipkou soli, v pomere voda - pšeno 2:1, cca 15-20 minút. Je známe priaznivým pôsobením na pankreas a slezinu. Slezina je jedným z významných obranných miest tela a je dôležitou súčasťou imunitného systému.

 

Čo slezinu najviac oslabuje

Slezina nemá rada priemyselne spracované potraviny, ľadové nápoje a veľa zmrzliny. Aj väčší podiel surovej stravy v jedálničku môže slezinu zaťažovať. So smoothie nápojmi a šťavami na slezinu tiež opatrne. Nevhodné potraviny:

  • príliš veľa surovej zeleniny, patria sem aj smoothie nápoje,
  • veľa južného ovocia ako banány, mandarinky, pomaranče a kiwi,
  • studené nápoje a nápoje s ľadom,
  • časté hladovky, 
  • mrazené polotovary.

 

Čo slezine prospieva

Sú to najmä raňajkové kaše a teplé polievky. Pšeno je optimálnou potravinou pre oslabenú slezinu. Pripraviť si z neho môžete kašu, jednoduché rizoto alebo zahustiť polievku. Slezina pre svoje fungovanie potrebuje vhodnú stravu. Vhodné potraviny:

  • kombinácia varenej a surovej stravy,
  • jesť primerané množstvo obilnín ako napríklad pšeno, ryža, amarant, polenta,
  • zaradiť malé množstvo korenia ako škorica, kadramóm, čierne korenie, muškátový orech a zázvor,
  • klásť veľký dôraz na ľahhé a dobre straviteľné jedlo,
  • živočíšne bielkoviny ako kura, morka a biele ryby majú tiež svoje miesto v jedálničku,
  • pridajte žltú zeleninu ako hokaido a bataty,
  • preferujte husté zeleninové polievky.

 

Pšenovo - batátové pyré

Ingrediencie:

hrnček pšena

  • 1 batat
  • trošku masla
  • štipka soli
  • 3 šálky vody

Postup:

Pšeno si vopred na 1 – 2 hodiny namočíme, potom 2x vodu prepláchneme a 2x sparíme v horúcej vode. Varíme spolu s batatom cca 15 – 20 minút a štipkou soli. Po uvarení pridáme maslo a rozmixujeme do hladka. Môžeme ju podávať s červenou šošovicou a dusenou zeleninou.

 

Pšenový nákyp s brokolicou

Ingrediencie:

  • hrnček pšena
  • jedna menšia brokolica
  • 3 vajíčka
  • štipka soli

Postup:

Pšeno si vopred na 1 – 2 hodiny namočíme, potom 2x vodu prepláchneme a pšeno sparíme 2x v horúcej vode. Varíme cca 15 min. so štipkou soli. Brokolicu očistíme, nakrájame na malé ružičky a zmiešame spolu s pšenom. Vložíme do zapekacej misky a prelejeme rozšľahanými vajíčkami. Pečieme cca 30 – 35 min pri teplote do 180 stupňov.

 

Tento článok pre Vás pripravila naša ambasádorka Zdenka Havettová z ideotvojezdravie. Ak sa chcete dozvedieť ešte viac informácií užitočných pre vaše zdravie, začnite odoberať náš newsletter, v ktorom pravideľne informujeme o tých najhorúcejších novinkách zo sveta zdravých potravín. A nezabudnite nás sledovať na sociálnych sieťach Instagram a Facebook

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia