PODPORTE PŠENOM SVOJE TRÁVENIE |
Pšeno je olúpané proso. Má vynikajúce výživové vlastnosti, je bezlepkové a ľahko stráviteľné. Obsahuje minerálne látky ako draslík, horčík, fosfor, meď, železo a zinok. Pri príprave ho môžeme namočiť na 1-2 hodiny, skrátime tým čas varenia. Aby sme pšeno zbavili špecifickej vône, prepláchneme ho dvakrát v studenej a dvakrát vo vriacej vode. Varíme ho na miernom ohni, vo vode so štipkou soli, v pomere voda - pšeno 2:1, cca 15-20 minút. Je známe priaznivým pôsobením na pankreas a slezinu. Slezina je jedným z významných obranných miest tela a je dôležitou súčasťou imunitného systému.
Čo slezinu najviac oslabujeSlezina nemá rada priemyselne spracované potraviny, ľadové nápoje a veľa zmrzliny. Aj väčší podiel surovej stravy v jedálničku môže slezinu zaťažovať. So smoothie nápojmi a šťavami na slezinu tiež opatrne. Nevhodné potraviny:
Čo slezine prospievaSú to najmä raňajkové kaše a teplé polievky. Pšeno je optimálnou potravinou pre oslabenú slezinu. Pripraviť si z neho môžete kašu, jednoduché rizoto alebo zahustiť polievku. Slezina pre svoje fungovanie potrebuje vhodnú stravu. Vhodné potraviny:
Pšenovo - batátové pyréIngrediencie: hrnček pšena
Postup: Pšeno si vopred na 1 – 2 hodiny namočíme, potom 2x vodu prepláchneme a 2x sparíme v horúcej vode. Varíme spolu s batatom cca 15 – 20 minút a štipkou soli. Po uvarení pridáme maslo a rozmixujeme do hladka. Môžeme ju podávať s červenou šošovicou a dusenou zeleninou.
Pšenový nákyp s brokolicouIngrediencie:
Postup: Pšeno si vopred na 1 – 2 hodiny namočíme, potom 2x vodu prepláchneme a pšeno sparíme 2x v horúcej vode. Varíme cca 15 min. so štipkou soli. Brokolicu očistíme, nakrájame na malé ružičky a zmiešame spolu s pšenom. Vložíme do zapekacej misky a prelejeme rozšľahanými vajíčkami. Pečieme cca 30 – 35 min pri teplote do 180 stupňov.
Tento článok pre Vás pripravila naša ambasádorka Zdenka Havettová z ideotvojezdravie. Ak sa chcete dozvedieť ešte viac informácií užitočných pre vaše zdravie, začnite odoberať náš newsletter, v ktorom pravideľne informujeme o tých najhorúcejších novinkách zo sveta zdravých potravín. A nezabudnite nás sledovať na sociálnych sieťach Instagram a Facebook.
|