Prezradíme vám tajomstvo, vďaka ktorému bude vaša grilovačka nezabudnuteľná |
Aj keď sa nám leto pomaly blíži ku koncu, nemusíte s grilovaním a stretávaním sa s priateľmi na terase či v záhrade prestať. Dni sú ešte stále slnečné, preto ich využite na maximum. Aby bol výsledok grilovačky výnimočný, prezradíme vám 5 tajomstiev tých najlepších gril majstrov.
Poctivé mäsoPri kúpe mäsa by ste mali myslieť skôr na jeho kvalitu, ako pozerať na cenovku. Ak vám to vaša peňaženka dovolí, nakupujte lokálne a od overených predajcov. Budete tak vedieť, ako bolo mäso, ktoré si dávate na tanier spracované a odkiaľ pochádza. Na grilovanie si vyberte vždy správny druh mäsa, vhodné je kuracie, bravčové či hovädzie mäso na stejk, ktoré je dobré v ideálnom prípade kúpiť v bio kvalite. Chuť bio mäsa je intenzívnejšia a ešte lahodnejšia, než bežne dostupné mäso, na ktoré ste boli zvyknutí doteraz.
Ako pripraviť kvalitný steak na grile?
KoreninyOkrem soli a čierneho korenia nesmieme zabudnúť ani na iné príchute. Použiť môžete čerstvé bylinky ako rozmarín, oregano či bazalku, ale aj sušené koreniny, ktoré dodajú jedlu tú správnu chuť a vôňu. Použite ich smelo aj na prípravu bylinkových marinád. My sme na našej grilovačke použili bio koreniny od českej značky Sonnentor, ktorá má vo svojom portfóliu špeciálnu grilovaciu bio edíciu na kura, stejk, ale aj na grilovanú zeleninu. OmáčkyAká by to bola grilovačka bez omáčok, ktoré dovedú chuť grilovaných pokrmov do dokonalosti. Sú akousi čerešničkou na torte. Pripraviť si ich môžete aj doma, niekedy postačí len zopár kvalitných surovín a trochu fantázie. Klasikou je BBQ omáčka či medovo-horčicová omáčka. K mäsu sa však hodia aj rôzne druhy horčíc alebo čili omáčok.
ZeleninaKráľovnou grilovačky je hneď po mäse zelenina. Na gril môžete dať papriku, cuketu, baklažán, šampiňóny. Výbornou prílohou je aj hokkaido tekvica, ktorá môže skvele nahradiť zemiaky. Ak sa ich neviete vzdať, ďalšou alternatívou sú napríklad bataty. A nezabudnite na misu plnú šalátu. Hodí sa rukola, šalát batavia, fenikel, avokádo, paradajky, granátové jablko a rôzne semená, olivový olej a bylinky.
Osviežujúci nápojS dobrým jedlom idú ruka v ruke nápoje. Pripraviť môžete limonády od výmyslu sveta. Použite sirupy, ale ak neholdujete sladkým nápojom, postačí aj mäta, pomaranče, citróny a rôzne drobné ovocie. Prekvapivo svieža je napríklad uhorková limonáda s mätou alebo bazalkou. Dajte vychladiť pivo, víno či sajder a grilovačka bude dokonalá. Bonus: Dobrá hudba a priateliaNezabudnite na dobrú hudbu a ľudí, bez ktorých správna grilovačka nie je to pravé orechové. Okrem nákupu si dopredu pripravte aj zoznam ľudí, ktorých by ste na vašu grilovačku chceli pozvať. Pri viacerých osobách je potrebné zladiť si termín. Dobré je tiež vedieť dopredu, či vaši hostia prídu s deťmi. Nezabudnite na nich a pripravte pár dobrôt aj pre nich.
Ak sa vám tento článok páčil, prihláste sa na odoberanie nášho newslettera. O novinkách na našom blogu budete vedieť ako prví. Nezabudnite nás sledovať aj na Facebooku a Instagrame. |