Úvod > Blog > Zdravé potraviny z prírody > RUTINY ÚSPEŠNÝCH SLOVÁKOV, KTORÉ NAKOPNÚ AJ TVOJ DEŇ
 

RUTINY ÚSPEŠNÝCH SLOVÁKOV, KTORÉ NAKOPNÚ AJ TVOJ DEŇ

RUTINY ÚSPEŠNÝCH SLOVÁKOV, KTORÉ NAKOPNÚ AJ TVOJ DEŇ
  • Pohár vody na ráno, športové aktivity či káva
  • Ako začínajú svoj deň úspešní Slováci, ktorí majú veľakrát plné diáre? 
  • Svoje zlepšováky nám prezradila Andrea Zahurancová, Šimon Šicko a Michal Sabo
     

Začal sa nový školský rok a všetci sme sa opäť v rámci možností vrátili do bežného pracovného života. Počas dňa sa snažíme byť už od rána čo najefektívnejší, aby sme si na konci dňa mohli odškrtnúť všetky splnené úlohy. 

Návody, ako ráno začať čo najlepšie, má každý z nás úplne iné a jedinečné. Niekto si začiatok svojho dňa nevie predstaviť bez šálky kávy alebo čaju, niekto z domu neodíde bez toho, aby si zacvičil niekoľko pozdravov slnku.

Čítaj viac TU>>Jedzte sezónne: Odborníčka radí, čo jesť počas jesene

Ako ale svoje dni, veľakrát plné stresu, zvládajú úspešní Slováci? V rámci nášho projektu Hnutie za zdravé stravovanie sme sa na denné rutiny pýtali Andrey Zahurancovej, Michala Saba a Šimona Šicka.

Michal Sabo

(Rádio Expres, podcast Sabo Sebou a The Big Waste Talk, Tu a teraz Talkshow)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Michal Sabo (@mxsabo),

Mám rád pomalé, lenivé rána. Budím sa väčšinou sám od seba okolo pol šiestej. Ak nemám ráno, kedy idem na tréning s trénerom, zbožňujem svoje rituály. Vypijem šálku horúcej vody, potom si zalejem zelený jačmeň a mentolový elixír slovenskej značky malinna, čítam si, zacvičím si jogu, alebo si idem zabehať. Jednoducho, nikam sa neponáhľať, ničím sa nestresovat. Tak ma to baví. Začínam plnohodnotne fungovať okolo deviatej a teším sa na všetky dobrodružstvá, ktoré ma čakajú.

Šimon Šicko

(Cofounder & CEO Pixelfederation)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Simon Sicko (@ssicko),

 

Čím som starší, tým viac sú moje dni založené na rutinách. Pomáhajú mi udržať si zdravie, fyzickú a mentálnu kondíciu na vysokej úrovni.
 
Moje ranné rutiny posledných piatich rokov sú:
Vstávam okolo siedmej, väčšinou si dám pohár vlažnej vody. Pred koronou som išiel do fitness centra, v súčasnosti cvičím cez zoom s mojím trénerom každý pracovný deň cca 1 hodinu. Jedná sa o kombináciu silových a kompenzačných cvikov. Využívam hlavne TRX systém. Po tréningu si dám vždy studenú sprchu cca 5 minút. Prvé jedlo mám až okolo obeda, snažím sa začínať gréckym jogurtom 10% tuku s čučoriedkami a pohánkovým müsli. Keďže som viac ako 4 roky na Intermittent Fasting (prerušovanom hladovaní) väčšinou v pomere 18:6. Moja strava obsahuje veľa vlákniny, snažím sa obmedzovať „jednoduché sacharidy”.

 

Prihláste sa na odoberanie nášho newslettera. O novinkách na našom blogu budete vedieť ako prví. Nezabudnite nás sledovať aj na Facebooku, Instagrame alebo nás na sociálnych sieťach označte hashtagom #ŽIBIO.

 

To, čo ma vždy preberie:
Spánok je pre mňa dôležitý. Byť dobre vyspatý je pre mňa základ. Preto sa snažím nebudiť budíkom, ale prirodzene - väčšinou som po prebudení okamžite „funkčný”, vo výnimočných prípadoch si pomôžem kávou. Pijem vždy dvojité malé espresso. (bez cukru a mlieka)
 
Čo mi pokazí deň, ak nespravím:
Sú dve veci, ktorých výpadok mi dokáže pokaziť deň. Prvá je výpadok cvičenia. (buď silového tréningu alebo poobednajšieho kardia - beh, plávanie alebo bicykel). Nedostatok dopamínu a endorfínu robí zo mňa „grumpy” človeka. Ak nemám fyzickú aktivitu 3-4 dni, som neznesiteľný. Preto a aj zo zdravotných dôvodov považujem cvičenie za základ v mojom živote. Druhou vecou je káva, na ktorej som závislý. Raz do roka si dávam vždy očistu (mesiac nepijem kávu a prvé dni okrem toho, že mám migrénu, som veľmi nepríjemný na okolie. :))
 

Andrea Zahurancová

(Cofounder of Eyerim eyewear)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Andrea Zahurancova (@andreazahurancova),

Neviem, či som správny respondent, keďže ja nemám rada rutinu, nemám pravidlá a nemám ani rovnaké rána. Sú rýchle a produktívne - keď idem do práce, doma sa od zobudenia zdržím len 20 minút. Pohár vody, oblečiem sa, ďalší pohár vody, maximálne päť minút patrí kúpeľni a bežím. Raňajkujem a kávičkujem až v kancelárii, poprípade na mítingu v kaviarni - stretnutia si vždy dávam z rána. 
 
Od marca sme však na home office a tak je režim iný - namiesto prezliekania si na panvicu hodím i pár vajíčok a s nimi sadám za e-maily na našej terase s výhľadom na zeleň. Zistila som, že tento režim mi sedí viac, najmä pracovať s upokojujúcim pohľadom na stromy v upokojujúcom vnútrobloku nášho obytného domu. Zaužívané rituály nemám žiadne, pomalé rána rada nemám - skúšala som fungovať i tak, no mňa hnala práca a keď som sa ráno len tak „povaľovala a oddychovala”, cítila som sa neproduktívne. Najlepšie mi teda je, keď sa na prácu hrniem čo najskôr.

Zdravo jesť znamená zdravo žiť

Nech máte svoju dennú rutinu akokoľvek zabehnutú, myslite na to, že zdravo jesť znamená zdravo žiť. U nás v Biolande nájdete pestrý výber produktov pre lepšie rána ako napríklad raňajkové kaše, ovocie, mliečne produkty a ich alternatívy, či chutné a účinné čaje, ktoré vás nakopnú. 

Pozrite si náš špeciálny výber produktov na prípravu zdravých raňajok, na ktoré máme tento týždeň špeciálnu zľavu.

Pripraviť si z nich môžete napríklad makovo-slivkovú kašu ako slovenská fotografka Kristiana Kóňa. A akú rannú rutinu má najradšej?

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kristiana Kona (@kristianakona),

 

Veľmi si užívam pokojné rána, keď sa nemusím nikam ponáhľať. Učím sa vstávať na prvé zvonenie budíka, lebo viem, že jeho odkladanie a krátke pospávanie mi odoberá veľa energie. V posteli si urobím pár cvikov a poriadne sa ponaťahujem. Potom vypijem vodu v izbovej teplote, ktorú si ohrejem. Pokračujem vlažnou sprchou a mojou skin care rutinou. Ideálne je, ak je doma aj manžel a môžeme si raňajky vychutnať spoločne,” hovorí. 

Na makovo-slivkovú kašu potrebujeme: 

  • pol hrnčeka pohánky - lámanky
  • hrnček vriacej vody
  • pol hrnčeka mletého maku
  • 1 lyžica ghee masla
  • 3-4 slivky
  • šťava z polovice citróna
  • 2 lyžice datlového sirupu

Postup: 
Mak: Mletý mak zmiešame s citrónovou šťavou a lyžicou datlového sirupu. 
Kaša: Na malú panvicu vysypeme pol hrnčeka pohánky a zalejeme pol hrnčekom vriacej vody. Pridáme štipku soli, chvíľu varíme a podľa potreby dolievame vodu, aby kaša ostala vláčna. Na záver pridáme lyžicu ghee masla. 
Slivky: Na malej panvici rozpustíme lyžicu ghee masla, pridáme nakrájané slivky, chvíľu povaríme a na záver pridáme lyžicu datlového sirupu.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia