Úvod > Blog > Zdravé potraviny z prírody > Škola volá! Inšpirujte sa našimi nápadmi na desiatu pre školákov
 

Škola volá! Inšpirujte sa našimi nápadmi na desiatu pre školákov

Škola volá! Inšpirujte sa našimi nápadmi na desiatu pre školákov
  • Neviete, čo vášmu školákovi pripraviť na desiatu? Poradíme vám
  • Máme alternatívy aj pre bezlepkáčov či malých vegánov

 

Brány škôl sa otvorili a pomaly sa všetci vraciame do kolotoča plného povinností. Na čo by sme ale nemali zabúdať, je zdravá a kvalitná strava pre naše deti. Ráno sa nám obvykle ťažšie vstáva a prípravy do školy a do práce sprevádza stres a zhon. Doprajte si pokojnejšie ráno a pripravte desiatu už večer spolu s deťmi. 

Dobré jedlo sa začína v kuchyni. Oplatí sa vynaložiť trochu času a deťom desiatu pripraviť doma, alebo kúpiť niečo vhodné ako snack. Okrem iného je to skvelý spôsob, ako deti od skorého veku naučiť láske k jedlu a zdravému stravovaniu,” vysvetľuje poradkyňa pre výživu Zdenka Havettová.

Ako by mala vyzerať desiata pre školákov? 

Hravo, farebne a chutne. Pár tipov na desiatu pre vašich školákov sme si pripravili aj my v Biolande. Máme pre vás sladkú, aj slanú alternatívu. Nezabudli sme ani na bezlepkáčov, vegánov a deti s intoleranciami a alergiami na mlieko. 

Pre maškrtné jazýčky

 

Túto sladkú verziu desiaty budú zbožňovať snáď všetky deti. Bio špaldovú vianočku sme natreli obľúbenou Slowtellou s chrumkavými orieškami, pridali sme banán a malé školské alternatívy mlieka s jahodovo-banánovou a čokoládovou príchuťou. 

Pre hladošov

 

 

Ale aj pre všetkých tých, ktorí majú alergiu na kravskú bielkovinu. Na desiatu im môžete pripraviť rožok s vegánskou bio nátierkou pre deti od značky Zwergenwiese, ktorá neobsahuje lepok, droždie, mlieko a ani sóju a je vyrobená z paradajok s prirodzenou sladkosťou jabĺk. Pridali sme plátkový syr od Violife (pozn. vegánsky syr môžete vymeniť za klasický alebo bezlaktózový), nakrájanú papriku a uhorku. A školské balenie jablkového džúsu na osvieženie.

Pre bezlepkáčov

 

 

Pre deti alergické na lepok sme pripravili sladkú verziu desiaty, ktorú sme vyskladali z bezlepkových makoviek, čučoriedkového bio jogurtu, jablka a mini kakaových sušienok plnených mliečnym krémom. 
 
V tomto období sa vieme spoľahnúť aj na širokú škálu dostupného sezónneho ovocia a zeleniny. Rôzne druhy ovocia vieme použiť napríklad pri pečení domáceho perníka, tyčiniek, muffinov alebo iných koláčov. 

Skvelou „desiatovou” alternatívou pre deti sú aj zeleninové nátierky. „Rôzne druhy zeleninových nátierok vieme kombinovať napríklad s kúskom chleba, nesolenými chrumkami alebo zeleninou nakrájanou na tyčinky,” uzatvára Zdenka.

Urobte si vlastný ajvar

Ak máte chuť a čas, môžete si pripraviť aj u nás známy ajvar. Je dobré pustiť sa do toho ešte teraz a zvyšné poháre si môžete odložiť na zimné obdobie do špajze. Chutí výborne natretý na chrumkavom pečive, ale je skvelý aj ako dip k mäsu alebo grilovanej zelenine. Ak čas nemáte, kúpiť si ho môžete aj u nás v Biolande.

 

 

Budeme potrebovať: 

  • 5 kg červených paprík (kápie)
  • 170 ml oleja
  • 1-2 baklažány
  • soľ podľa chuti

Baklažán prekrojíme a dáme aj so šupkou piecť do rúry na 200 °C asi na 30 minút. Počkáme, kým vychladne a vydlabeme z neho dužinu. Papriku grilujeme vcelku alebo ju pečieme v rúre až kým nebude úplne hnedá, pokrytá pľuzgierikmi. Rovno z rúry  ju dáme do misy a prekryjeme na 15 minút potravinárskou fóliou. Z papriky odstránime šupky a jadierka a prepasírujeme ju alebo nakrájame.

Papriku aj baklažán dáme do hrnca, pridáme soľ podľa chuti, olej a varíme asi 3 hodiny za pravidelného miešania. Ajvar nalejeme do pohárov a zavaríme.

Zabaľte ju ekologicky

Desiatu môžete deťom zabaliť napríklad do krabičiek na opakované použitie. Ekologickou alternatívou za servítky a plastové sáčky sú umývateľné a recyklovateľné obaly zo včelieho vosku od slovenskej značky Eko obrúsky. Majú antibakteriálne a antiseptické vlastnosti a dostanú vás na svoju vôňu a dizajn. Kúpiť si ich môžete aj u nás v Biolande.

 

 

 

Ak sa vám tento článok páčil, prihláste sa na odoberanie nášho newslettera. O novinkách na našom blogu budete vedieť ako prví. Nezabudnite nás sledovať aj na Facebooku a Instagrame.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia