Škola volá! Inšpirujte sa našimi nápadmi na desiatu pre školákov |
Brány škôl sa otvorili a pomaly sa všetci vraciame do kolotoča plného povinností. Na čo by sme ale nemali zabúdať, je zdravá a kvalitná strava pre naše deti. Ráno sa nám obvykle ťažšie vstáva a prípravy do školy a do práce sprevádza stres a zhon. Doprajte si pokojnejšie ráno a pripravte desiatu už večer spolu s deťmi. „Dobré jedlo sa začína v kuchyni. Oplatí sa vynaložiť trochu času a deťom desiatu pripraviť doma, alebo kúpiť niečo vhodné ako snack. Okrem iného je to skvelý spôsob, ako deti od skorého veku naučiť láske k jedlu a zdravému stravovaniu,” vysvetľuje poradkyňa pre výživu Zdenka Havettová. Ako by mala vyzerať desiata pre školákov?Hravo, farebne a chutne. Pár tipov na desiatu pre vašich školákov sme si pripravili aj my v Biolande. Máme pre vás sladkú, aj slanú alternatívu. Nezabudli sme ani na bezlepkáčov, vegánov a deti s intoleranciami a alergiami na mlieko. Pre maškrtné jazýčky
Túto sladkú verziu desiaty budú zbožňovať snáď všetky deti. Bio špaldovú vianočku sme natreli obľúbenou Slowtellou s chrumkavými orieškami, pridali sme banán a malé školské alternatívy mlieka s jahodovo-banánovou a čokoládovou príchuťou. Pre hladošov
Ale aj pre všetkých tých, ktorí majú alergiu na kravskú bielkovinu. Na desiatu im môžete pripraviť rožok s vegánskou bio nátierkou pre deti od značky Zwergenwiese, ktorá neobsahuje lepok, droždie, mlieko a ani sóju a je vyrobená z paradajok s prirodzenou sladkosťou jabĺk. Pridali sme plátkový syr od Violife (pozn. vegánsky syr môžete vymeniť za klasický alebo bezlaktózový), nakrájanú papriku a uhorku. A školské balenie jablkového džúsu na osvieženie. Pre bezlepkáčov
Pre deti alergické na lepok sme pripravili sladkú verziu desiaty, ktorú sme vyskladali z bezlepkových makoviek, čučoriedkového bio jogurtu, jablka a mini kakaových sušienok plnených mliečnym krémom. Skvelou „desiatovou” alternatívou pre deti sú aj zeleninové nátierky. „Rôzne druhy zeleninových nátierok vieme kombinovať napríklad s kúskom chleba, nesolenými chrumkami alebo zeleninou nakrájanou na tyčinky,” uzatvára Zdenka. Urobte si vlastný ajvarAk máte chuť a čas, môžete si pripraviť aj u nás známy ajvar. Je dobré pustiť sa do toho ešte teraz a zvyšné poháre si môžete odložiť na zimné obdobie do špajze. Chutí výborne natretý na chrumkavom pečive, ale je skvelý aj ako dip k mäsu alebo grilovanej zelenine. Ak čas nemáte, kúpiť si ho môžete aj u nás v Biolande.
Budeme potrebovať:
Baklažán prekrojíme a dáme aj so šupkou piecť do rúry na 200 °C asi na 30 minút. Počkáme, kým vychladne a vydlabeme z neho dužinu. Papriku grilujeme vcelku alebo ju pečieme v rúre až kým nebude úplne hnedá, pokrytá pľuzgierikmi. Rovno z rúry ju dáme do misy a prekryjeme na 15 minút potravinárskou fóliou. Z papriky odstránime šupky a jadierka a prepasírujeme ju alebo nakrájame. Papriku aj baklažán dáme do hrnca, pridáme soľ podľa chuti, olej a varíme asi 3 hodiny za pravidelného miešania. Ajvar nalejeme do pohárov a zavaríme. Zabaľte ju ekologickyDesiatu môžete deťom zabaliť napríklad do krabičiek na opakované použitie. Ekologickou alternatívou za servítky a plastové sáčky sú umývateľné a recyklovateľné obaly zo včelieho vosku od slovenskej značky Eko obrúsky. Majú antibakteriálne a antiseptické vlastnosti a dostanú vás na svoju vôňu a dizajn. Kúpiť si ich môžete aj u nás v Biolande.
Ak sa vám tento článok páčil, prihláste sa na odoberanie nášho newslettera. O novinkách na našom blogu budete vedieť ako prví. Nezabudnite nás sledovať aj na Facebooku a Instagrame. |