Úvod > Blog > Zdravé potraviny z prírody > Poznáte slzovku? Povieme vám, ako ju konzumovať.
 

Poznáte slzovku? Povieme vám, ako ju konzumovať.

Poznáte slzovku? Povieme vám, ako ju konzumovať.

Fotograf, kuchár a foodstylista Miro Kubečka špeciálne pre Bioland pripravil hneď niekoľko receptov zo slzovky, ktorá je málo známa medzi ľuďmi a málokto vie, ako ju používať. Táto skvelá rastlina má špeciálne v tomto období význam pre naše zdravie.

Slzovka je vhodná pre ľudí s tráviacimi ťažkosťami, je dobrá na slezinu a žalúdok. Priaznivý priaznivý vplyv má aj na našu pokožku, zvlášť pre ľudí, ktorí trpia ekzémami, akné alebo inými kožnými problémami. V takýchto prípadoch je veľmi účinný odvar, ktorý si doma viete pripraviť veľmi jednoducho.

Slzovka sa pestuje v trópoch (Ázia), patrí medzi trávy, špecificky do čeľade lipnicovité, a dorastá do výšky až dvoch metrov. Obilnina je prirodzene bezlepková. Okrem krúpov alebo prílohy k jedlám ju vieme použiť taktiež na výrobu múky.

 

Nátierka zo slzovky


Zdroj: Miro Kubečka

 

Potrebujeme:

Postup:

Na panvici opečieme (asi 5 minút) pokrájanú mrkvu s pórom, pridáme soľ, korenie a tymián. Ak treba, prilejeme trocha vody. Potom zmiešame so slzovkou, dochutíme citrónovou šťavou a rozmixujeme. Chlieb ozdobíme reďkovkou a pažítkou. Nátierku môžete konzumovať aj ako dip k surovej zelenine.

 

Slzovkové rizoto


Zdroj: Miro Kubečka

 

Potrebujeme (4 porcie):

Postup:

Slzovku si namočíme do vody asi 8 hodín alebo na celú noc. Potom ju uvaríme do mäkka cca 20 minút. Vodu zlejeme, ale nevylejeme (je dobré piť ju na podporu funkcie ľadvín). Cibuľku a cesnak si pokrájame nadrobno, osmažíme na oleji asi 3 minúty, pridáme nahrubo nastrúhanú cuketu a dusíme asi 5 minút (ak treba, podlejeme vývarom, pridáme špenát a sparíme. Pridáme smotanu, hrášok a slzovku a miešame ešte asi 1 minútu.

 

Polievka so slzovkou a morskou rybou


Zdroj: Miro Kubečka

 

Potrebujeme (4 porcie):

  • 60 g pokrájanej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1400 ml zeleninového vývaru
  • 25 g najemno nasekaného zázvoru
  • 400 g filet z bielej morskej ryby, napr. tresky
  • 100 g bok choi alebo špenátovýclh lístkov
  • 60 ml limetkovej šťavy
  • 1 zväzok koriandrovej vňate
  • 1/2 PL soli
  • 3 jarné cibuľky, pokrájané na krúžky
  • 120 g suchej slzovky ( necháme cez noc namočiť)

Postup:

Do vývaru dáme variť pokrájanú cibuľu, cesnak, cez noc namočenú slzovku a zázvor. Varíme asi 30 minút na slabom ohni pod pokrievkou. Potom do hrnca pridáme kúsky ryby, osolíme a povaríme asi 10 minút. Po odstavení, ale ešte do horúcej polievky, vsypeme špenátové listy, premiešame. Prelejeme do misiek, dochutíme limetkovou šťavou, pridáme koriander, jarnú cibuľku, plátok zázvoru, prípadne štipku čili a podávame.

 

Ak si chcete prečítať ešte viac informácií užitočných pre vaše zdravie, začnite odoberať náš newsletter a nezabudnite nás sledovať na sociálnych sieťach Instagram a Facebook, prípadne sa nám neváhajte pochváliť Vašimi výtvormi

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia