VITAMÍNOVÉ BOMBY JESENE |
O tom, že jesť sezónne, je podľa odborníčky na výživu zdraviu prospešné, sme písali v našom predošlom blogu >>Jedzte sezóne: Odborníčka radí, čo jesť počas jesene. Dnes si posvietime okrem koreňovej zeleniny, ktorá by vám v období jesene nemala v jedálničku chýbať, aj na tekvicu.
Zlatý poklad jesene
Tekvica skvele chutí a zároveň je plná zdraviu prospešných látok. Napríklad odroda hokkaido obsahuje vitamíny A, B, C, E, K, vlákninu, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, kyselinu listovú, betakarotén a mnoho ďalších. Veľmi dobre sa tiež kombinuje s koreňovou zeleninou, akou je napríklad mrkva, ktorá obsahuje betakarotén, vitamíny A, B, C, D, E a je zdrojom magnézia, vápnika a železa a je skvelým antioxidantom.
A veľkým plusom je, že z tekvice sa dá pripraviť množstvo lahodných receptov, ktoré ocení každý člen vašej domácnosti. Práve preto sme sa rozhodli pripraviť vám z nej až dva recepty - jeden na polievku, ktorá vás zahreje a druhý na sladké muffiny, ktoré môžete zjesť doma alebo si ich zobrať na dlhú prechádzku do lesa. Na tekvicovo-jablkovú polievku pre 5 osôb potrebujeme:
Príprava
Tekvicu dôkladne umyjeme, osušíme a so šupkou nakrájame na mesiačiky, okoreníme a osolíme. Spolu s cesnakom ju poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme približne 20 minút na teplote 180 stupňov. V hrnci si na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a zázvor, pridáme upečenú tekvicu spolu s cesnakom, krátko opražíme a zalejeme vodou alebo vývarom podľa potreby. Kým sa nám polievka varí približne 20 minút, ošúpeme si jablká a po dovarení ich pridáme do polievky. Rozmixujeme a dochutíme podľa potreby. Na vrch polievky nakvapkáme tekvicový olej a pridáme aj tekvicové semiačka, ktoré sme si opražili na suchej panvici. Dobrú chuť!
Tekvicovo-orechové muffiny
|