Úvod > Blog > Zdravé potraviny z prírody > VITAMÍNOVÉ BOMBY JESENE
 

VITAMÍNOVÉ BOMBY JESENE

VITAMÍNOVÉ BOMBY JESENE
  • Vychutnajte si jeseň na tanieri, ktorý je nabitý vitamínmi a dodá vám potrebnú energiu
  • Máme pre vás aj dva skvelé recepty, ktoré sú jednoduché na prípravu a zvládnu ich aj začiatočníci v kuchyni
     

O tom, že jesť sezónne, je podľa odborníčky na výživu zdraviu prospešné, sme písali v našom predošlom blogu >>Jedzte sezóne: Odborníčka radí, čo jesť počas jesene

Dnes si posvietime okrem koreňovej zeleniny, ktorá by vám v období jesene nemala v jedálničku chýbať, aj na tekvicu. 

 

Zlatý poklad jesene 

 

Tekvica skvele chutí a zároveň je plná zdraviu prospešných látok. Napríklad odroda hokkaido obsahuje vitamíny A, B, C, E, K, vlákninu, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, kyselinu listovú, betakarotén a mnoho ďalších.

Veľmi dobre sa tiež kombinuje s koreňovou zeleninou, akou je napríklad mrkva, ktorá obsahuje betakarotén, vitamíny A, B, C, D, E a je zdrojom magnézia, vápnika a železa a je skvelým antioxidantom.

 

 

A veľkým plusom je, že z tekvice sa dá pripraviť množstvo lahodných receptov, ktoré ocení každý člen vašej domácnosti. Práve preto sme sa rozhodli pripraviť vám z nej až dva recepty - jeden na polievku, ktorá vás zahreje a druhý na sladké muffiny, ktoré môžete zjesť doma alebo si ich zobrať na dlhú prechádzku do lesa. 

Na tekvicovo-jablkovú polievku pre 5 osôb potrebujeme: 

  • 1 menšiu bio hokkaido tekvicu
  • 2 stredne veľké nastrúhané bio červené jablká
  • kúsok bio zázvoru nakrájaného nadrobno
  • 1 stredne veľkú bio cibuľu nakrájanú nadrobno
  • 5 strúčikov cesnaku
  • olej
  • 500  ml vody alebo zeleninového vývaru
  • soľ
  • korenie

 

Nerobte si starosti s nákupom, všetky suroviny si objednajte u nás. My vám ich v bio kvalite privezieme až domov. Chcem nakupovať!

 

 

Príprava

 

Tekvicu dôkladne umyjeme, osušíme a so šupkou nakrájame na mesiačiky, okoreníme a osolíme. Spolu s cesnakom ju poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme približne 20 minút na teplote 180 stupňov. 

V hrnci si na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a zázvor, pridáme upečenú tekvicu spolu s cesnakom, krátko opražíme a zalejeme vodou alebo vývarom podľa potreby. Kým sa nám polievka varí približne 20 minút, ošúpeme si jablká a po dovarení ich pridáme do polievky. Rozmixujeme a dochutíme podľa potreby. 

Na vrch polievky nakvapkáme tekvicový olej a pridáme aj tekvicové semiačka, ktoré sme si opražili na suchej panvici. Dobrú chuť!

 

Tekvicovo-orechové muffiny
 

 

Potrebujeme

  • 200 g strúhanej bio  hokkaido tekvice
  • 200 g polohrubej bio špaldovej múky
  • 100 g mletých orechov
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 ČL škorice
  • ¼ ČL soli
  • 1 kypriaci prášok do prášok do pečiva
  • 50 ml oleja
  • 80 ml mlieka
  • 2 vajcia

 
V miske si zmiešame suché suroviny - múku, orechy, cukor, škoricu, soľ, kypriaci prášok a mokré suroviny - tekvicu, olej, mlieko a vajcia. Zmiešame všetko spolu a pečieme v rúre 20 minút pri 180 stupňoch. 

 

Ak sa vám tento článok páčil, prihláste sa na odoberanie nášho newslettera. O novinkách na našom blogu budete vedieť ako prví. Nezabudnite nás sledovať aj na Facebooku, Instagrame alebo nás na sociálnych sieťach označte hashtagom #ŽIBIO.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia