Úvod > Blog > Zdravé potraviny z prírody > Výhody sezónneho stravovania
 

Výhody sezónneho stravovania

Výhody sezónneho stravovania

Tešiť sa pevnému zdraviu a vitalite do vysokého veku môžeme aj vtedy, ak stavíme na jednoduchosť a striedmosť vo výbere jedál. Najviac sa k tomu priblížime, ak vsadíme na sezónne a lokálne potraviny. V oblasti, v ktorej človek žije, rastie prevažne také ovocie a zelenina, ktoré v danom ročnom období potrebuje. To znamená, že výber potravín by sme z väčšej časti mohli podriadiť ročnému obdobiu.

V súčasnosti máme k dispozícii ovocie a zeleninu po celý rok, no stále viac ľudí sa zaujíma o sezónne stravovanie. Tento spôsob stravovania prináša mnoho výhod  nielen pre naše zdravie ale aj pre našu planétu.

Prvou výhodou je chuť. Ovocie a zelenina v ich sezónnom období sú čerstvé a plné chuti. Sú vypestované v správnom čase a nie sú skladované dlhé týždne, takže sú viac aromatické a chutnejšie.

Ďalšou výhodou je nutričná hodnota. Ovocie a zelenina v sezónnom období sú plné živín, pretože sú vypestované v správnom prostredí a podnebí. Sú bohatšie na vitamíny, minerály a antioxidanty ako ich vopred zozbierané a skladované náprotivky.

Takto dopestované ovocie a zelenina tiež pomáha podporovať lokálne farmárske komunity a znižuje uhlíkovú stopu. Keď jeme sezónne, podporujeme miestnych farmárov, ktorí pestujú ovocie a zeleninu so zníženým obsahom chemických pesticídov a hnojív. To tiež znamená, že potraviny nepotrebujú byť prepravované z ďalekých krajín, čo redukuje uhlíkovú stopu.

V neposlednom rade sezónne stravovanie nám pomáha vytvoriť rovnováhu v stravovaní. Keď sa držme sezónneho jedálnička, jeme viac rôznych druhov ovocia a zeleniny, čo znamená, že získavame viac živín. Taktiež nám to pomáha vyhnúť sa monotónnosti a jeme  viac pestrejšie.

Majme na pamäti aj to, že každá potravina určitým spôsobom vplýva na naše telo. Inšpirovať by sme sa mohli našimi starými rodičmi, ktorí v zimnom období varili najmä z koreňovej zeleniny, dopriali si strukoviny a mäso konzumovali striedmo. V lete zase naopak využili všetky zdroje dostupného farebného ovocia a letnej zeleniny. Samozrejme je úplne v poriadku z času na čas si dopriať aj iné ako tuzemské potraviny, ovocie a zeleninu a spestriť si tak jedálniček.

Sezónne potraviny v správnom období dozrievania sú skvelou voľbou pre naše zdravie, našu planétu a aj našu peňaženku.

Zdenka Havettová - Lektorka a odborníčka na výživu

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia